USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Є альтернатива Starlink для ударів БпЛА в акваторії т.о. Криму, – Сухаревський

Невдовзі буде позитивний результат діалогу з цього приводу
дрони

Автоматизовані дрони. Фото ілюстративне

Джерело: Голос Америки

Альтернативу системі супутникового зв'язку Starlink для роботи безпілотних літальних апаратів в акваторії тимчасово окупованого Криму знайдено. Про це сказав командувач Сил безпілотних систем Збройних сил України Вадим Сухаревський, відповідаючи на питання журналістів під час пресконференції.

За словами командувача, невдовзі буде позитивний результат діалогу з цього приводу.

"Це питання вирішується. І створили цілу робочу групу щодо діалогу. Альтернатива є, діалог триває, і в найближчому майбутньому чекаємо на позитивний результат у цьому діалозі", – заявив Сухаревський стосовно того, чи знайдено альтернативу Starlink, від якої залежить робота безпілотників.

Starlink в Україні

Як відомо, система Starlink, що надає доступ до високошвидкісного інтернету у віддалених місцях, з'явилася в Україні наприкінці лютого 2022 року. 

Наприкінці квітня того ж року обмеження на користування інтернетом через термінали Starlink були скасовані як для фізичних, так і для юридичних осіб.

Восени 2022 року глава SpaceX Ілон Маск просив Пентагон взяти на себе часткову оплату послуг Starlink, стверджуючи, що його компанія не може продовжувати підтримку роботи терміналів безкоштовно. Пізніше передумав, заявивши, що SpaceX продовжить надавати інтернет в Україні, попри те що втрачає кошти. 

Вже в січні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав, що Україна отримала 30 тисяч терміналів Starlink. 

А у вересні начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов пояснив західним ЗМІ, що відтоді як мережу супутникового зв'язку Starlink увімкнули над Кримом, "проблем не було". Зокрема, журналіст запитав начальника українського ГУР щодо дискусії стосовно уривка з біографічної книги про Маска, у якому стверджувалось, що бізнесмен вимкнув Starlink над тимчасово окупованим Кримом, аби унеможливити український удар по Севастополю. 

До речі, в травні 2024 року стало відомо, що Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки спільно з компанією SpaceX виявляють та намагаються відключати супутникові термінали Starlink, що отримала РФ для використання в Україні. Проте в Пентагоні вважають, що це "нескінченна гра", тому використання росіянами Starlink може стати постійною проблемою.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом