USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У США почали розслідування щодо SpaceX через використання росіянами Starlink, – WP

Розслідування розпочато з ініціативи демократів у Палаті представників
Starlink у росіян
Джерело: UWN

Демократи в Палаті представників Сполучених Штатів Америки почали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска через повідомлення про застосування Starlink російськими військами. Про це пише The Washington Post.

Як зазначає видання, демократи надіслали в середу ввечері лист із вимогою до компанії повідомити про скарги щодо потенційних незаконних придбань терміналів Starlink, зокрема в окупованих Росією регіонах України.

Законодавці заявили, що вони стурбовані заявами української розвідки про те, що російські війська розмістили термінали компанії на сході України, що потенційно підпадає під санкції США.

Демократи попередили президента SpaceX Гвінн Шотвелл, що ймовірне використання Росією Starlink "становить серйозну загрозу безпеці України, життю українців і національній безпеці Сполучених Штатів.

Новини за темою: Сенат США вимагає провести розслідування щодо Ілона Маска та блокування доступу Starlink для України

У листі, який отримало видання, законодавці поцікавилися у SpaceX, яких заходів було вжито для усунення вразливостей у системі безпеки, які Росія могла використати для незаконного придбання терміналів Starlink, а також про те, як компанія співпрацює з іншими американськими регуляторами для запобігання незаконній торгівлі супутниковими терміналами.

Зазначається, що законодавці тільки починають своє розслідування, але планують зв'язатися з Пентагоном та іншими відповідними відомствами.

Нагадаємо, раніше ми писали, що російська армія почала використовувати супутникові системи Starlink ще кілька місяців тому і їхня кількість у руках окупантів, схоже, зростає. 

За словами одного українського джерела, українські війська вперше виявили використання Росією супутникових пристроїв на передовій кілька місяців тому. Друге українське джерело підтвердило використання Starlink і додало, що його використання, схоже, зростає.

Пізніше стало відомо, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров комунікував із засновником SpaceX Ілоном Маском щодо використання російськими окупантами систем супутникового зв'язку Starlink на фронті ще до того, як питання набуло публічного резонансу.

Чи може SpaceX відключити Starlink на тимчасово окупованій території України, Федоров розповів, що така можливість є, "але для нас це також буде катастрофічно".

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ