USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

РФ почала використовувати Starlink на фронті і кількість систем у руках окупантів зростає, – ЗМІ

У компанії Маска запевнили, що "вживуть заходів", якщо інформація підтвердиться. Але росіяни, на думку експертів, можуть приховувати сигнали Starlink від SpaceX
Starlink росіян

Starlink росіян

Джерело: Defense One

Російська армія почала використовувати супутникові системи Starlink ще кілька місяців тому і їхня кількість у руках окупантів, схоже, зростає. Про це пише Defense One з посиланням на українських військових.

За словами одного українського джерела, українські війська вперше виявили використання Росією супутникових пристроїв на передовій кілька місяців тому. Друге українське джерело підтвердило використання Starlink і додало, що його використання, схоже, зростає.

Прямо зараз російські сили, судячи з усього, використовують десятки терміналів Starlink по всій лінії фронту.

"Коли їх будуть сотні, нам буде важко", – кажуть українські військові.

Видання зазначає, що використання Росією Starlink посилює проблеми, з якими стикаються українські військові, яким вже гостро не вистачає боєприпасів. Українські артилерійські підрозділи, наприклад, випускають близько 2000 снарядів на день, що навряд чи в п'ять разів менше, ніж росіяни.

Новини за темою: SpaceX вкотре перенесла запуск нової партії Starlink

У соцмережі X 8 лютого представники SpaceX заявили, що компанія "не веде жодних справ із російським урядом або його збройними силами". Там зазначили, що Starlink не активний у Росії, тобто сервіс не працюватиме в цій країні.

Але росіяни можуть легко придбати Starlinks з-за кордону, а потім привезти їх у РФ для поширення серед своїх сил, зазначило друге українське джерело.

У компанії Ілона Маска запевнили: "Якщо SpaceX дізнається, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або неавторизованою стороною, ми розслідуємо претензію і вживемо заходів щодо деактивації термінала, якщо це підтвердиться".

Тим часом, як зазначає Браян Кларк, старший науковий співробітник Гудзонівського інституту, російські війська, можливо, приховують використання Starlink для SpaceX.

"Росія може просто "надати помилковий сигнал GPS терміналу Starlink, щоб він подумав, що користувач перебуває на території, контрольованій Україною", – сказав Кларк.

Новини за темою: SpaceX запустила перші супутники Starlink із прямим підключенням до смартфонів

Раніше ми повідомляли, що Американський мільярдер і винахідник Ілон Маск таємно звелів своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink біля узбережжя Криму, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот. Про це йдеться в одному з уривків нової біографії багатія.

Згодом очільник SpaceX прокоментував скандал, який виник через його відмову підтримати у 2022 році військову операцію ЗСУ проти Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму.

За його словами, система Starlink у цьому районі й так була недоступна. При цьому він визнав, що отримав від України екстрений запит активувати зв'язок по всьому шляху до Севастополя, але відповів відмовою.

 
Читайте також:
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?