USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

США вже надали Україні обсяг допомоги, який перевищує підтримку будь-якій іншій країні, – WP

Востаннє Сполучені Штати виділяли допомогу Україні 25 липня – 400 млн доларів
Зеленський і Байден в Японії_2
Володимир Зеленський і Джозеф Байден в Японії, 21 травня 2023 року
Джерело: Офіс Президента
Від початку повномасштабного вторгнення Росії Сполучені Штати вже виділили Україні понад 66 млрд доларів допомоги, більша частина якої – військова підтримка. Це більше, ніж Вашингтон виділяє на допомогу будь-якій іншій країні, повідомляє Washington Post.

Востаннє США виділяли допомогу Україні 25 липня – 400 млн доларів, зокрема на боєприпаси до систем Patriot, NASAMS і HIMARS. Це був 43-й пакет допомоги від початку великої війни.

Загалом Вашингтон виділив Україні вже 66,2 млрд доларів, із яких на військову допомогу пішло понад 65%, а саме 43,1 млрд доларів. Їх, за даними WP, розподілили так:

  • 23,5 млрд доларів – безпосередньо на зброю та спорядження;
  • 18 млрд доларів – на іншу безпекову допомогу (навчання, консультації, матеріально-технічне забезпечення та обладнання через Ініціативу сприяння безпеці України);
  • 1,5 млрд доларів – на гранти та позики для інших країн на закупівлю озброєння та техніки.

Загальне фінансування Сполучених Штатів для України включає окрім зброї також медичне приладдя, генератори, засоби для відновлення тощо. Експерти вважають цю суму величезною інвестицією в союзника, якої не було принаймні із часів Другої світової війни.

Якщо порівняти з підтримкою Вашингтоном інших країн, то прихильність Україні є "винятковою", вважає WP. Так, фінансування Києва в період 2022–2023 років значно перевищило підтримку інших союзників США, включно з Ізраїлем (8,6 млрд доларів), Йорданією (3,3 млрд доларів) та Єгиптом (2,9 млрд доларів), які були найбільшими одержувачами допомоги Вашингтона.

Водночас підтримка України є невеликою сумою, якщо порівняти її з усім оборонним бюджетом Сполучених Штатів, що становить 1,77 трлн доларів.

Також хоч США є головним донором України, вони виділяють для допомоги набагато менший відсоток свого ВВП, ніж інші країни – 0,33%. Для порівняння, Естонія виділяє Україні 1,26% свого ВВП, Латвія – 1,09%, Литва – 0,95%, Польща – 0,68%.

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time