USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

США передали Україні конфісковані в Ірану патрони

Ці патрони вилучили ще в грудні 2021 року
патрони
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Центральне командування Збройних сил Сполучених Штатів Америки офіційно підтвердило, що передало Збройним силам України патрони іранського походження, конфісковані під час спроби контрабанди до Ємену. Про це йдеться в заяві командування, що є в розпорядженні "Європейської правди".

Згідно із заявою американського Центрального командування, "2 жовтня 2023 року уряд США передав Збройним силам України близько 1,1 мільйона набоїв калібру 7,62 мм".

Ці патрони вилучили ще в грудні 2021 року Військово-морськими силами Центрального командування Сполучених Штатів на судні MARWAN I, яке перевозило їх до угруповань хуситів у Ємені в порушення резолюції Ради Безпеки ООН. А в липні цього року уряд Сполучених Штатів конфіскував патрони за позовом Міністерства юстиції.

"США зобов'язуються співпрацювати з союзниками і партнерами, щоб протидіяти потоку іранської летальної допомоги в регіоні усіма законними засобами, зокрема санкціями США і ООН, а також через заборони", – пояснили в Центральному командуванні ЗС Сполучених Штатів Америки.

Раніше

В адміністрації президента США останні кілька місяців обмірковувала, як легально передати Україні конфісковану іранську зброю, бо ООН вимагає її знищення або зберігання.

Оголошення з’явилось тоді, коли Сполучені Штати перебувають у невизначеності щодо подальшої допомоги Україні через спротив ультраправих республіканців у Конгресі, а українські військові потребують більше грошей і зброї від США та їхніх союзників.

Водночас ситуація із тимчасовим бюджетом Сполучених Штатів Америки не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Новини за темою: У Пентагоні закінчуються гроші на заміну зброї, відправленої в Україну

Чиновник нагадав, що зараз ця сума складає близько 1,6 млрд доларів на оборону України та 1,23 млрд доларів прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні та енергетичні проєкти.

Натомість "шатдаун" американського уряду, за його словами, міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії