USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ситуація з тимчасовим бюджетом США не зупинить надходження допомоги Україні, – МЗС

Шатдаун американського уряду міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України
Білий дім
Білий дім, США
Джерело: Bloomberg

Ситуація із тимчасовим бюджетом Сполучених Штатів Америки не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Він нагадав, що зараз ця сума складає близько 1,6 млрд доларів на оборону України та 1,23 млрд доларів прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні та енергетичні проєкти.

Натомість шатдаун американського уряду, за його словами, міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України.

"Зараз українська влада активно працює з американськими партнерами, аби нове бюджетне рішення США, яке буде напрацьоване протягом наступних 45 днів, включало нові кошти для допомоги Україні. Не забуваємо, що в США зараз тривають внутрішньополітичні дискусії, повʼязані з американським політичним процесом. Підтримка України залишається непохитно міцною як в адміністрації США, так і в обидвох партіях і палатах Конгресу США, а головне – серед американського народу", – додав Ніколенко.

Нагадаємо, президент Джо Байден на тлі рішення Палати представників заявив, що Вашингтон не може допустити, щоб допомога Україні була перервана.

Що таке Шатдаун

Шатдаун, якщо його перекласти буквально, означає "закриття". Він настає, якщо Конгрес Сполучених Штатів Америки не встигає затвердити, а президент – підписати закон про фінансування федеральних органів влади. А це сотні мільйонів людей – авіадиспетчери, правоохоронці, судді федеральних судів, будівельні компанії, військові тощо.

Річ у тім, що у США ще з кінця ХІХ століття є закон, який забороняє роботу всіх без виключення федеральних органів, якщо фінансування щодо них не підписане.

Тобто в Америці немає такого поняття, як єдиний закон про державний бюджет. Бо загалом таких бюджетів аж 12. Тому кожен з них повинен бути проголосований спочатку у Сенаті, а потім підписаний главою Білого дому. 

А що стосується федеральних органів – то питання їх фінансування вирішується до 1 жовтня, бо саме з цієї дати у Штатах починається новий фінансовий рік.

Якщо ж палати Сенату і Білий дім не можуть знайти консенсусу, то зазвичай ухвалюється резолюція про продовження фінансування. У цьому випадку федеральне фінансування зберігається на рівні минулого фінансового року на певний термін.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg