USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Справу Шарія передали до суду: Блогеру може загрожувати довічне ув'язнення

Разом з ним судитимуть колишнього очільника Головного управління Нацполіції у Вінницькій області
Шарій
Анатолій Шарій
Джерело: відкриті джерела

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно українського проросійського блогера Анатолія Шарія. За статтею про державну зраду йому може загрожувати довічне ув'язнення. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Водночас зі справою Шарія до суду передали обвинувальний акт стосовно ексочільника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області. За даними слідства, вони разом працювали на ФСБ Росії.

Ідеться про Антона Шевцова, якому також оголосили підозру в державній зраді. Той із 2016 року перебрався до тимчасово окупованого Севастополя, розробив для ФСБ план диверсій в Україні та "зливав" дані про українських правоохоронців. Прокуратура ще в березні зазначала, що Шевцов співпрацював із лідером та депутатами наразі забороненої проросійської "Партії Шарія".

Шарію та Шевцову інкримінують державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України). Ця стаття передбачає 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Наразі обидва фігуранти – Шарій та Шевцов – переховуються від правосуддя.

Деталі справи 

Прокуратура стверджує, що з 2018 року Шевцов, перебуваючи в тимчасово окупованому Криму, співпрацював зі співробітником ФСБ. Він надавав куратору інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів.

Слідство вважає, що саме екскерівник обласної поліції Вінниччини залучив Шарія до співпраці з ФСБ. Блогер погодився на пропозицію виконувати завдання російської спецслужби.

За даними СБУ, Шарій допомагав ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених: особисто підказував, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього невигідні для РФ моменти.

З 2019 року Шарій фактично проживає на території Іспанії. Звідти він організовує піар-акції проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту, додають правоохоронці.

Теги: Шарій
Читайте також:
Соратника Шарія зняли з посади завкафедри журналістики у військовому виші, – джерела Соратника Шарія зняли з посади завкафедри журналістики у військовому виші, – джерела