USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

У справі Віталія Кропачова є перший процесуальний документ, який фіксує порушення слідчими КПК

Є рішення суду, яке доводить, що як мінімум один епізод у справі є сфабрикованим та має на меті тиск на бізнес
Кропачов_7

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

Справа бізнесмена Віталія Кропачова складається з декількох епізодів. По одному з них сторона захисту отримала ухвалу суду, яка фіксує перевищення слідчими своїх повноважень. Про це UWN заявив директор ПАТ "Збагачувальна фабрика "Україна" Сергій Волошин.

Печерський районний суд міста Києва 22 травня задовольнив скаргу директора  ПАТ "Збагачувальна фабрика "Україна" Сергія Волошина про бездіяльність уповноважених осіб Офісу генерального прокурора щодо внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання відповідної заяви.

Під час судового засідання слідчий суддя встановив, що Сергій Волошин 2 травня 2024 року звернувся із заявою про кримінальне правопорушення. Відповіді про внесення відомостей в ЄРДР не отримав.

Крім того, суд встановив, що на момент розгляду в суді скарги директора ПАТ заява посадовцями не була внесена до ЄРДР, розслідування не почалося.

Суд задовольнив скаргу директора  ПАТ "Збагачувальна фабрика "Україна" та зобов’язав посадовців Офісу генпрокурора внести відомості в ЄРДР за заявою директор ПАТ "Збагачувальна фабрика "Україна" та розпочати досудове розслідування, про що поінформувати заявника.

Зазначимо, ПАТ "Збагачувальна фабрика "Україна" є підприємством з орбіти Кропачова. Цей епізод було додано до справи, яка тягнеться з 2021 року і з початку розглядалася господарським судом, а згодом ДБР до неї була додана заява про порушення кримінального провадження. І вже до цієї справи приєднали епізод зі "Збагачувальна фабрика "Україна", в якому нібито йдеться про те, що група компаній "ЕнергоІнвестГруп" начебто поставляла до "Центренерго" неякісне вугілля і збагачувала на ПАТ "Збагачувальна фабрика "Україна". При цьому "ЕнергоІнвестГруп" не має жодного стосунку до бізнесу Кропачова.

За словами Сергія Волошина, слідчі ДБР прийшли з обшуком на фабрику 15 березня 2024 року з метою знайти документи, які б могли пов’язати ТОВ "ЕнергоІнвестГруп" та "Центренерго".

"Вони не знайшли нічого, було складено відповідний протокол, що такі документи відсутні. Нами було подано заяву в Офіс генерального прокурора по факту перевищення слідчим повноважень. Офіс генпрокурора ніяк не відреагував, а мав зареєструвати протягом 24 годин та внести дані в ЄРДР. Ми звернули до суду, який і зобов’язав Офіс генпрокурора зареєструвати заяву та має розпочати кримінальне провадження по факту перевищення повноважень слідчими. Тож, ми маємо перший процесуальний документ, який фіксує порушення слідчими Кримінального процесуального кодексу під час розслідування справи Кропачова. По суті ми можемо стверджувати, що всі епізоди сфабриковані та мають на меті переслідування бізнесу на основі матеріалів, які "шиті білими нитками".

Справа Кропачова

ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді і досі немає.

"Ще навіть немає повного тексту рішення. Я думаю, що Печерський суд буде затримувати виготовлення повного тексту, буде затримувати апеляцію для того, щоб її не могли розглянути. Ми вже і бачимо, і знаємо, як це відбувається на практиці. Така ситуація. Ми зазначили однозначно в суді, що те, що подано, не може з точки зору закону розглядатися і враховуватися суддею як докази, адже вони не є належними і допустимими. А чому їх суддя прийняла і вважала, що можливо, ми не знаємо. Якраз саме те, про що я казав, що немає рішення, в якому є обґрунтування, що вони прийняли, що вони не прийняли і чому вони прийняли", – пояснює Сухов.

Віталій Кропачов

З 2017 року Віталій Кропачов є власником ТОВ "Краснолиманське", відколи воно стало одним з найбільш успішних вугільних підприємств України.

Також Кропачов має активи у медійній сфері. У грудні 2021 року придбав компанію "Ера продакшн". Компанія у березні 2022 року надала свої потужності для забезпечення цифрової трансляції "Єдиного телемарафону" після ракетної атаки Росії на телевежу у Києві.

Також Кропачов є власником медіапроєкту Ukraine World News, куди зокрема входить телеканал "ТАК TV". Медіапроєкт має низку власних документальних проєктів, спрямованих на медійну підтримку наших захисників.

А ще, аби злочини ворога не були забутими, команда медіапроєкту Ukraine World News створила низку документальних проєктів, в яких зафільмувала злочини російських окупантів. Серед них "Буча. Після…", "Макарів. Після...", "Окупанти в полоні", "Українська бронетехніка", "Крізь воду", "Ліля", "Брати. Остання двіжуха", "Чорнобиль. Злочин режиму".

Влітку 2022 року Кропачов організував табір під Переяславом для вимушених переселенців з Донбасу. Там у комфортних умовах проживають 150 людей, які втратили житло через війну. Також бізнесмен допомагає дітям, які постраждали через російську агресію.

Й що найголовніше – допомагає війську.

Разом з тим компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків до бюджетів всіх рівнів. Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ "Краснолиманське", яка доводить факт висунення необґрунтованої підозри директору та бухгалтеру підприємства
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Арешт рахунків підприємства шкодить насамперед державі
Виглядає як робота над помилками: У справі ТОВ Виглядає як робота над помилками: У справі ТОВ "Краснолиманське" перевірки фінансових документів призначили лише після висунення обвинувачень