USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Справа "Львівського Арсеналу": Міноборони виграло суд на понад 1 мільярд гривень

Рішення набрало законної сили та підлягає примусовому виконанню
Міноборони

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Судовий процес у справі щодо ТОВ "Львівський Арсенал", яке фігурує в корупційній схемі придбання артилерійських снарядів для ЗСУ, завершився на користь Міністерства оборони України. Про це повідомили в пресслужбі відомства.

"24 січня 2024 року Північний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Києва від 26 вересня 2023 року про стягнення з ТОВ "Львівський Арсенал" на користь Міноборони 1 340 465 698 гривень попередньої оплати, 90 683 623,06 гривень пені та 96 734 638 гривень штрафу за непостачання оплачених мін", - йдеться у повідомленні.

Рішення набрало законної сили та підлягає примусовому виконанню.

Окрім цього, у провадженні Господарського суду міста Києва перебуває судова справа про додаткове стягнення на користь Міноборони з цього ж суб’єкта господарювання 163 486 435,74 гривні неустойки за цим самим державним контрактом.

"Її нарахували постачальнику за додатковий період прострочення виконання зобов’язань. У межах цієї справи наклали арешт на рахунки та інше рухоме та нерухоме майно, що належать фірмі "Львівський Арсенал". Зазначену ухвалу вже пред’явили органам Державної виконавчої служби України до виконання", - додали в Міноборони.

Що передувало?

За 2022 рік Міністерство оборони України мало серію провальних контрактів. Це угоди загальною сумою понад 85 мільйонів євро, за якими Україна мала отримати бронежилети, мінометні міни й танкові постріли. Більш ніж 50 мільйонів держава сплатила на рахунки різних компаній, але за цими контрактами Україна нічого не отримала

Журналісти hromadske провели розслідування і виявили, що українські мільйони за зброю "втекли" на рахунки компанії, яка пов’язана з Москвою.

Новини за темою: Міноборони під'єднали до Єдиного порталу викривачів

Суть історії така: восени 2022 року Міністерство оборони уклало контракт на закупівлю 100 тисяч мінометних мін різних калібрів з українською компанією "Львівський Арсенал". Загальна ціна контракту становила 37 мільйонів євро з передоплатою майже сто відсотків.

Частина коштів арештована на рахунках "Арсеналу", а решту він перерахував словацькій компанії Sevotech. Та своєю чергою перевела їх на хорватську WDG Promet.

Головне, що жодна з цих контор не була виробником, усі вони – "прокладки". Тож боєприпаси зрештою до України не надійшли.

Детальніше ми писали тут.

Раніше ми повідомляли, що Міноборони запобігло неефективному витрачанню 11,7 мільйона гривень на закупівлі навушників.

Нагадаємо, що Міністерство оборони вперше ухвалило рішення про закупівлю активних навушників для військовослужбовців Збройних сил України. Зазначалося, що вони є важливим елементом екіпіровки сучасного воїна на полі бою.

Читайте також:
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Часу та можливостей достатньо: В Міноборони пояснили, чому проти продовження термінів на оновлення даних військовозобов'язаних Часу та можливостей достатньо: В Міноборони пояснили, чому проти продовження термінів на оновлення даних військовозобов'язаних
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Апеляційний суд не змінив запобіжний захід директору підприємства. Він залишається під вартою