USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Орбан після зустрічі із Зеленським зібрався до Путіна, – джерела

Зустріч має відбутися завтра, 5 липня
Орбан і Путін
Орбан і Путін
Джерело: скріншот

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан через кілька днів після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві запланував поїздку до Москви з диктатором Путіним. Це має відбутися вже завтра, 5 липня, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на джерело в угорському уряді.

Співрозмовники видання кажуть, що Орбана до Росії має супроводжувати міністр закордонних справ Петер Сіярто. Останній, до речі, після того як РФ повномасштабно вторглася в Україну, відвідував Москву понад п’ять разів.

Також про поїздку угорського прем'єра раніше повідомив у соцмережі Х редактор центральноєвропейського проєкту з розслідувань Саболч Паньї.

"Очікується, що завтра Віктор Орбан поїде до Москви, лише через кілька днів після того як він здійснив несподіваний візит до Києва у вівторок, як повідомили мені різні посадовці Заходу та ЦСЄ. Міністр закордонних справ Петер Сіярто (приятель Лаврова) теж їде", – написав Паньї.

Тим часом угорські ЗМІ зазначають, що організація подібних зустрічей – це завжди тривала й кропітка робота. Тож, подейкують, що про цю поїздку до Путіна Орбан міг уже знати, перебуваючи в Києві з візитом до Зеленського.

Новини за темою: Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь

Про що говорив Орбан у Києві?

Слід нагадати, що прем'єр-міністр Угорщини під час своєї поїздки в Київ озвучив президенту України пропозицію сісти за стіл переговорів і домовитися про припинення вогню з РФ. При цьому Орбан сказав, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.

А ось Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання. Але нагадав про те, що Будапешт підтримав мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії.

Варто сказати, що Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликала до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку "опонентів", які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Як відомо, востаннє Орбан був у Москві у вересні 2022 року – приїздив віддати шану на похороні колишнього президента СРСР Михайла Горбачова.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан