USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Хорватська компанія, яка має зв'язки з РФ, отримала понад 14 млн євро за боєприпаси від українського Міноборони, – розслідування

Упродовж десятиліть партнером хорвата Звонка Зубака в цій групі був чеський бізнесмен Петр Перничка
боєприпаси
Ящики з боєприпасами. Ілюстративне фото
Джерело: Нацгвардія

14,5 мільйона євро за боєприпаси від Міноборони у 2022 році отримала компанія, тісно пов'язана із росіянами. Про це йдеться в розслідуванні hromadske.

Хорватська компанія WDG promet мала дві угоди, пов’язані з українськими оборонними закупівлями. Перша – про 100 тисяч мінометних мін. У листопаді 2022-го Міноборони уклало угоду з ТОВ "Львівський арсенал", а те – зі словацьким Sevotech.

"Sevotech мав угоду із WDG promet, яка належить сім’ї відомого хорватського торговця зброєю Звонка Зубака. Згодом у грудні WDG promet також уклала прямий контракт із Міноборони на постачання 30 тисяч танкових пострілів калібру 125 мм і отримала за це 10% передплати – понад 3 мільйони євро. Загалом, за обома контрактами хорвати отримали понад 14 мільйонів євро", – розповіли розслідувачі.

Однак ні танкових пострілів, ні мінометних мін Україна досі не отримала. Натомість виявилося, що WDG promet має зв’язки у Москві.

"Скорочення WDG означає Winsley Defence Group. Упродовж десятиліть партнером Звонка Зубака в цій групі був чеський бізнесмен Петр Перничка. Журналісти виявили, що у жовтні 2023 року в чеському суді Перничка відверто заявив, що архів однієї з ключових компаній групи – Winsley Finance Limited – досі зберігається в Москві", – зазначається в повідомленні.

Суд розглядав справу про банкрутство Петра Пернички

"Коли суддя спитав Перничку, де конкретно розташовується архів Winsley Finance Limited, він відповів: "У Москві біля Білоруського вокзалу. Точної адреси наразі не знаю, там не лише документи цієї компанії, але й інших. Я як колишній директор компанії можу отримати доступ до архіву в Москві", – сказав Перничка.

На запитання суду, як боржник дізнається, де розташовується архів, якщо він захоче його відкрити, Перничка відповів: "Цю інформацію мені передадуть друзі, і тоді мені доведеться поїхати туди особисто".

Інтереси Петра Пернички в цьому суді захищав чеський адвокат Карл Вітченс.

"За тиждень до цього засідання під час зустрічі із журналісткою hromadske чоловік назвався представником WDG promet і Зубаків. Отже, мільйони євро від України понад рік тому отримала компанія з групи, яка зберігає свої первинні документи в Москві. Жодних боєприпасів від WDG promet Україна досі не отримала", – додали журналісти.

Мільйони з бюджету замість боєприпасів пішли на купівлю покинутого заводу в Боснії

Понад 5 мільйонів євро витратила хорватська компанія WDG promet на купівлю фабрики Vitezit у Боснії і Герцеговині. Журналісти виявили, що на це пішли кошти, які Міноборони України сплатило нібито за постачання мінометних мін у грудні 2022 року.

"Натомість Зубаки значну частину коштів зняли готівкою, а 5,5 млн євро сплатили за купівлю заводу Vitezit у містечку Вітез у Боснії і Герцеговині. Це підтверджується виписками про рух коштів на рахунку WDG promet, до яких отримали доступ журналісти. Жодних інших доходів, крім платежів по контрактах від України, у WDG promet не було", – зазначили розслідувачі.

Що відомо про завод Vitezit ?

Vitezit – завод із виробництва пороху та боєприпасів, один із найбільших в колишній Югославії. Втім, з часів Югославських війн 90-х років завод не працював і був покинутий.

Згодом майно виставили на продаж у межах судового процесу і "цим скористалися Зубаки, витративши на це гроші з українського бюджету", пояснили журналісти.

"Народний депутат Сергій Тарута, якому пропонували взяти участь в приватизації Vitezit у 2022 році, сказав hromadske, що завод не викликав жодного інтересу, оскільки майже всі виробничі лінії знищили. Цю інформацію підтвердив також чеський бізнесмен Каміл Бабух, який упродовж кількох років обслуговував Зубаків як банкір і фінансовий консультант", – йдеться в повідомленні.

Постачальниця харчів для Міноборони Глиняна продала готельний бізнес у Хорватії

До речі, постачальниця харчів для українських військових Тетяна Глиняна продала свої готелі у хорватському місті Спліт. Це сталося невдовзі після того, як про її закордонні статки стало відомо ЗМІ, передає Slobodna Dalmacija.

"Глиняна опинилася в центрі уваги медіа, коли українські ЗМІ оголосили, а Slobodna Dalmacija провела подальше розслідування, що постачальниця купує кілька готелів Спліта за приблизною оцінкою – 20 мільйонів євро. Незрозуміло, як Глиняна це зробила, щойно це все опублікували", – зазначають у виданні.

Новини за темою: Міноборони під'єднали до Єдиного порталу викривачів

Автори додають, що, як з’ясували в Сплітському господарському суді, українка продала свої компанії, які управляли частками в наступних готелях:

  • Mirari (18 номерів, ресторан і басейн на даху);
  • Ora (24 номери, ресторан і конгрес-центр на 50 осіб).
  • Luxe (30 номерів, ресторан, СПА-центр і конференц-зал на вісім місць).

Раніше ми повідомляли, що Міноборони запобігло неефективному витрачанню 11,7 мільйона гривень на закупівлі навушників.

Читайте також:
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео