USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Розстріляв полоненого бійця ЗСУ: Запорізькі правоохоронці зібрали докази воєнного злочину затриманого російського найманця

За скоєне окупанту загрожує довічне позбавлення волі
ворог
Російський найманець
Джерело: Нацполіція

Запорізькі правоохоронці зібрали докази воєнного злочину – розстрілу полоненого бійця Збройних сил України – затриманого російського найманця. Про це повідомили в пресслужби Національної поліції України.

Ув’язнений виправної колонії, який відбував покарання за крадіжку, пристав на пропозицію рекрутерів із міноборони РФ та вступив до лав окупаційного підрозділу.

"У листопаді 2023 року ув’язнений виправної колонії, який відбував покарання за крадіжку, пристав на пропозицію рекрутерів із міноборони РФ та вступив до лав окупаційного підрозділу. Був прийнятий на службу стрільцем "зеківського" штурмового загону "Шторм-v" 218-го танкового полку 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу ЗС РФ", – йдеться у дописі.

6 січня 2024 року під час штурмових дій на Запорізькому напрямку в районі села Приютне Пологівського району відкрив вогонь зі стрілецької вогнепальної зброї АК, здійснивши не менше трьох прицільних пострілів в українського військовослужбовця, який вийшов із бліндажа з піднятими руками та став на коліна, що свідчило про намір здатися в полон.

Стрілець вчинив умисне вбивство українського військовополоненого, що суперечить нормам міжнародних конвенцій про закони та звичаї війни.

Невдовзі самого найманця разом зі спільниками захопили українські бійці та нині він перебуває під вартою. Під час допитів затриманого та його спільників правоохоронці також з’ясували, що вказівку не брати в полон українських військових отримали від командування окупаційних військ.

Затриманому повідомили про підозру у вчиненні злочину Кримінального кодексу України. За скоєне йому загрожує довічне позбавлення волі.

Розстріли українських військових

Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон. Черговий воєнний злочин, ймовірно, трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Нещодавно в Офісі генерального прокурора почали перевіряти інформацію про розстріл, ймовірно, росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці. 

За даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з Telegram-каналів опублікували повідомлення про розстріл, ймовірно, росіянами шістьох полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці.

Також росіяни раніше розстріляли двох українських військовополонених. Це сталося вранці 18 лютого у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця".

Крім того, російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочали розслідування.

Російські окупанти вчинили черговий воєнний злочин. За даними ОГП, 9 лютого 2024 року у медіа поширили відео розстрілу українських захисників представниками російської армії під час захоплення наших позицій поблизу с. Кліщіївка Бахмутського району. 

Новини за темою: Німеччина зібрала більше ніж 500 свідчень про воєнні злочини РФ в Україні

Ще у березні 2023 року в мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. 

А ввечері 11 квітня того ж року російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На зображенні видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Читайте також:
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини
Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених