USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Окупанти кажуть, що розстріляли шістьох українських полонених в Авдіївці, прокуратура перевіряє факти. Що відомо у цій справі?

Захисники були важкопоранені, не могли пересуватися самостійно й чекали на евакуацію
розстріляні
Розстріляні воїни ЗСУ
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

В Офісі генерального прокурора перевіряють інформацію про розстріл, ймовірно, росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці. Про це поінформували в пресслужбі ОГП.

За даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з Telegram-каналів опублікували повідомлення про розстріл, ймовірно, росіянами шістьох полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці.

"Захисники були важкопоранені, не могли пересуватися самостійно й чекали на евакуацію. Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством", – йдеться у дописі.

Що передувало?

Напередодні боєць 110-ї бригади Віктор Біляк опублікував в Instagram пост, в якому розповів, що командування не змогло евакуювати з укріпрайону "Зеніт" щонайменше шістьох людей, хоча вони чекали на порятунок.

Це також підтвердила рідна сестра бойового медика Івана Житника з позивним "Джанго", який залишився на позиції через поранення. Воїн саме розмовляв з рідними через відеозвʼязок, коли окупанти зайшли в їхній імпровізований шпиталь у шахті.

Згодом росіяни поширили в мережі відео, на якому було видно тіла військових. Сестра Житника впізнала тіло брата за одягом і пляшкою з водою, яку він тримав у руках, коли захисників виводили з шахти росіяни.

Іншого убитого ідентифікував Віктор Біляк. За його словами, це Андрій Дубницький з позивним "Байрактар" – боєць 110-ї бригади, який залишався на позиції "Зеніт" разом з іншими пораненими.

Крім того, бійців з відео, яке поширили росіяни, впізнали їхні побратими. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні гаража №1.

Також раніше, 17 лютого, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомляв, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону.

Однак командувач не уточнив, чи були це поранені. За словами Тарнавського, Україна звернеться до міжнародних гуманітарних організацій інших країн, щоб ті забезпечили гуманне поводження РФ із полоненими захисниками.

Новини за темою: Зробили все і навіть більше: ЗСУ після тривалих надважких боїв вийшли з Авдіївки, частина українських військовослужбовців потрапила в полон

Раніше

Росіяни знову розстріляли двох українських військовополонених. Про це повідомили в пресслужбі Сухопутних військ.

Це сталося вранці 18 лютого у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця".

Крім того, російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочали розслідування.

Читайте також:
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
55 ракет та 21 БпЛА: Росія знову атакувала українську енергетику 55 ракет та 21 БпЛА: Росія знову атакувала українську енергетику