USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Вбивство Фаріон: Поліція вивчає відео ймовірної стрілянини в мовознавицю, яке з'явилося в мережі

На записі на долю секунди видно місце, де начебто все відбувається, водночас чути й крик та звук пострілу
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці вивчають відео ймовірної стрілянини в Ірину Фаріон, яке поширилося в мережі. Про це розповіла в коментарі "Українській правді" речниця Міністерства внутрішніх справ Мар'яна Рева.

За словами речниці, оприлюднене в Telegram-каналах відео вже почали досліджувати.

"Кадри вивчають фахівці кримінального аналізу. Коли буде остаточний висновок, повідомимо", – сказала Рева.

Що це за відео?

24 липня ввечері в російських пабліках з'явилося відео ймовірного убивства української мовознавиці Ірини Фаріон, а також "маніфест українського автономного революційного расиста", який бере на себе відповідальність за це вбивство. Зазначається, що на всьому ролику є вотермарк NS/WP (National-Socialism/White Power (NS/WP, NS/WP Crew, Sparrows Crew) – російське неонацистське угруповання, що виникло в середині 2000-х років на однойменному інтернет-форумові, - ред.).

Сам нібито момент стрілянини "вшитий" наприкінці довгого ролика під назвою "маніфест українського автономного революційного расиста". Все це триває до 10 секунд, однак з ролика не зовсім щось зрозуміло, адже камера майже весь час прикрита.

Але на записі на долю секунди видно місце, де начебто все відбувається. Водночас чути й крик та звук пострілу.

Зокрема Telegram-канал Astra порівняв скріншот із відео та фото з місця злочину. Повідомляється, що на цих двох кадрах, попередньо, є схожість.

Порівняння фото з місця убивства Ірини Фаріон і скріншота з відео
Джерело: скріншот

Натомість у Telegram-каналі NS/WP самого ролика немає. Проте є посилання на інший канал ODERINT DUM METUANT - там опублікований майже 4-хвилинний ролик із текстом "маніфесту" і начебто кадрами вбивства Фаріон. Текст із рухомим рядком показується на тлі київських краєвидів, а його суть водиться до того, що "не повинно бути ніякої війни, крім расової", яку автор пропонує вести всім разом.

Автор маніфесту називає мовознавицю "шкідницею і расовою зрадницею" і заявляє, що бере на себе її ліквідацію. Після цього йде невелика частина "уроку української з Фаріон", а далі відео нібито її вбивства.

Чим "славиться" NS/WP?

Після створення у 2000-х організація відродилася через 20 років у своєму Telegram-каналі. З початком вторгнення Росії в Україну брала на себе відповідальність за підпали військкоматів у РФ. А в травні 2021 року Верховний суд РФ визнав її "терористичною".

ЗМІ писали, що чимало з російських ультраправих стверджував, що NS/WP – це проєкт російських спецслужб, які мають на меті залучати молодих людей до протиправних дій, щоб потім заарештовувати і нейтралізовувати їх або керувати ними. Говорилося навіть про нібито затримання ФСБ "десятків членів" "неонацистського угруповання", які мовби пов'язані із NS/WP і які, ймовірно, планували замахи на російських пропагандистів Соловйова, Симоньян і Собчак.

Новини за темою: Вбивство Ірини Фаріон: Які шанси знайти вбивцю

Вбивство Фаріон

Увечері 19 липня стало відомо, що невідомий вистрілив в Ірину Фаріон на одній із вулиць Львова та втік. Мовознавицю доставили до лікарні, де вона перебувала у дуже важкому стані та з пораненням голови. А вже за декілька годин померла.

Нині відомо, що поліція має кількох свідків, серед яких є ті, хто бачив, як все відбувалося. Правоохоронці також зазначають, що у Фаріон стріляв саме той чоловік, якого розшукують. До вбивства стрілок готувався досить довго - близько місяця. І це була людина, яка вже не вперше тримала зброю в руках, кажуть поліцейські.

Читайте також:
Росіяни демонстративно розстріляли військовополоненого українця Росіяни демонстративно розстріляли військовополоненого українця
Викрадали людей і займалися розбійними нападами: У Запоріжжі затримано групу здирників Викрадали людей і займалися розбійними нападами: У Запоріжжі затримано групу здирників
В Україні з 26 серпня запрацюють 43 нові камери фіксації швидкості В Україні з 26 серпня запрацюють 43 нові камери фіксації швидкості
В Іспанії зловмисник у масці напав на 11-річного хлопчика під час гри у футбол і вбив його В Іспанії зловмисник у масці напав на 11-річного хлопчика під час гри у футбол і вбив його