USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росіяни розстріляли українських військовополонених під Запоріжжям. Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження

Військовослужбовці не чинили опір, їх просто вбили
полонені
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочато розслідування, повідомляє прокуратура.

У відомстві розповіли, що військовослужбовці армії РФ у грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників.

Через годину у порушення ст. 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими окупанти їх розстріляли.

"Це черговий випадок грубого порушення країною-агресором міжнародного гуманітарного права щодо поводження з військовополоненими", – наголосили в прокуратурі.

Нині українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

А відео про черговий злочин росіян розповсюджено в інтернеті. На кадрах видно, що наших військових було вже взято в полон, опору вони не чинили. Судячи з динаміки відео, виглядає, що їх просто вирішили не брати в полон, розстрілявши.

В мережі стверджують, що російські військові розстріляли полонених українських бійців 117-ї ОМБр. Втім, зазначимо, що офіційного підтвердження, що йдеться саме про розстріл бійців 117-ї окремої механізованої бригади, наразі немає.

Не перший випадок

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. 

А ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову. На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Разом з тим в CNN повідомили, що в проросійській соцмережі 8 квітня з'явилося ще одне відео. Його нібито зняли російські найманці з ПВК "Вагнер" – на відео видно обезголовлені трупи двох українських військових, які лежать на землі біля знищеної військової машини.

Втім, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, такі відео зі стратою росіянами українського військовополоненого, "не є поодиноким випадком". 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець отримав кілька десятків відео публічної страти українських військовополонених російськими загарбниками. Декого із російських солдатів – виконавців цих страт вже вдалося верифікувати.

"За дев'ять місяців саме відео публічної страти українських військовополонених російськими військовими ми отримали декілька десятків. Це відрізання голови, відрізання статевих органів, відрізання вух, носа, кінцівок, фаланг на руках. Тобто різні відео, які публічно самі записують російські військовослужбовці", – сказав Лубінець.

Вже на початку грудня Telegram-канал DeepState опублікував інше відео, на якому група російських військових розстрілює двох українських військовослужбовців, що виходять із бліндажа, один з яких тримає руки за головою. За даними DeepState, це сталося біля Степового Донецької області, коли окупанти зайшли на позиції 45-го окремого стрілецького батальйону.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні