USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Російського пілота Кузьмінова, ймовірно, вбили ще минулого тижня, – Ступак

Кузьмінов вів дуже гучний спосіб життя в Іспанії
Іван Ступак
Іван Ступак
Джерело: скріншот

Є 80% вірогідності того, що російський пілот, який влітку 2023 року під час операції Головного управління розвідки Міноборони перегнав гелікоптер Мі-8 армії РФ на територію України, Максим Кузьмінов був вбитий ще в середу чи у четвер минулого тижня. Про це розповів працівник СБУ 2004-2015 рр., консультант комітету ВРУ з питань нацбезпеки та оборони Іван Ступак в ефірі UWN.

"Інформація вийшла тільки зараз, бо він проживав за певними документами і, скоріше за все, не на своє прізвище, тому саме з цим було пов’язано таке відтермінування. Спершу ця інформація з’явилась на російських пабліках, її почали розганяти дуже обережно. Потім вчора пан Юсов підтвердив, що це ця людина, він убитий, але достеменних фактів... ваші колеги-журналісти зверталися до Цивільної гвардії Іспанії і вони не змогли ні підтвердити, ні спростувати. Є людина з кулею, з кульовим отвором, ми не можемо сказати, чи це ваш, чи ні, треба проводити певні дослідження", – заявив він.

Ступак сказав, що, за його джерелами, Кузьмінов все ж таки отримав винагороду за гелікоптер. За його словами, пілот почав вести різкий та дуже гучний спосіб життя.

"Він вів такий спосіб життя, що таке враження, що він просто заманював росіян, що я тут, дивіться, я тут знаходжуся. Він телефонував знайомим, розказував, як все відбувається, він заводив нові знайомства з числа українців, з числа російськомовних громадян, і ось такий планомірний результат цієї ситуації. Можливо, це великі гроші і не зміг він з ними впоратися і це призвело до того, що сталось", – додав експерт.

Що передувало?

Інформацію про вбивство Кузьмінова називали фейковою. За інформацією Il Corrispondente, пілота нібито вбили 12 пострілами, коли той перебував у муніципалітеті Вільяхойоса у вівторок, 13 лютого.

Потім російського льотчика "збив автомобіль", додавали журналісти. У пілота, який перейшов на бік України, нібито знайшли 100 тисяч євро.

Інформацію про "смерть Кузьмінова" вперше оприлюднив проєкт Eureka News у Х (Twitter), з посиланням на "неофіційну інформацію" від Нацгвардії. Там передбачали, що "операцію могли організувати українські спецслужби".

ЗМІ має лише обліковий запис у Х і Telegram-каналі. Сам пост оцінили лише чотири особи, попри те що всього у проєкту 24 тисячі підписників.

Також такі чутки активно розповсюджують російські пропагандистські медіа, які посилаються на іспанські ЗМІ, в тому числі ABC та Levante-EMV, які 14 лютого оприлюднили інформацію про "смерть в Іспанії 33-річного українця".

Згодом представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов підтвердив, що російський льотчик Максим Кузьмінов, який влітку 2023 року викрав гелікоптер Мі-8 та втік в Україну, дійсно був вбитий, його тіло знайшли в Іспанії.

Що відомо про Кузьмінова?

Максиму Кузьмінову 28 років. Служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 з пунктом постійної дислокації в Приморському краї Росії.

Має звання капітана і посаду – командир вертольота Мі-8. За словами пілота, його дідусь був заслуженим льотчиком РФ.

Російський пілот Максим Кузьмінов, який "перегнав" в Україну вертоліт Мі-8АМТШ ПКС РФ в межах спецоперації "Синиця", української військової розвідки розповідав, що під час перетину кордону по ньому почали вести вогонь. Унаслідок цього його поранили в ногу, а подальша доля членів екіпажу пілоту невідома.

За словами Кузьмінова, він вирішив для себе, що війна РФ проти України – "найжорстокіший злочин".

"Я вирішив, що не братиму в цьому участі. Так, у мене в Росії залишився літак, непогана зарплата, дві квартири, майже пенсія, по суті, багато чого тримало там, але найголовніше було – не брати участі в цих злочинах. Я був підписаний на пабліки ГУР Міноборони України в Telegram, там були контакти, я звернувся – ми створили секретний чат і розпочали листування. Ніхто в жодному разі не нав'язував мені своєї думки", – розповів Кузьмінов.

Пілот зазначав, що це було суто його рішення і ніхто не змушував. Планування спецоперації тривало приблизно пів року. Її успішно здійснили 9 серпня 2023 року.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності