USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини

71-річному Юраю Цинтулі загрожує вирок у вигляді 25 років або довічне ув'язнення за замах на політика
Юрай Чінтула

Нападник Юрай Цинтула

Джерело: відкриті джерела

Юрая Цинтулу, який вчинив замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, суд взяв під варту. Суддя Спеціалізованого кримінального суду погодився з клопотанням прокурора й ухвалив таке рішення, повідомляє видання Pravda.

За даними журналістів, підставою для цього стало побоювання щодо можливої втечі підозрюваного. Суддя не прийняв письмову обіцянку обвинуваченого і відхилив клопотання про нагляд з боку офіцера пробації та медіації.

"Обвинувачений має встановлений законом термін для того, щоб повідомити, чи буде він подавати скаргу на це рішення, яке може розглянути Верховний суд. Однак рішення суду не є остаточним", - йдеться у повідомленні.

71-річному Цинтулі загрожує вирок у вигляді 25 років або довічне ув'язнення за замах на прем'єр-міністра Словаччини.

Суд розглядав питання про взяття під варту Цинтули близько трьох з половиною годин. Нині його вже забрала охорона з залу суду.

Чи визнає свою провину?

Як повідомляють словацькі медіа, Цинтула визнав свою провину на оприлюдненому відео, а потім у своїй заяві.

Водночас міністр внутрішніх справ Матуш Шутай Ешток заявив, що немає жодних сумнівів щодо політично мотивованого акту.

Ба більше, віцепрем'єр країни ТомасТараба звинуватив у стрілянині опозицію через її "неправдиві висловлювання".

Як відомо, під час нападу на Фіцо у Словаччині засідав парламент, і словацькі ЗМІ повідомили, що колега по партії Фіцо кричав на опозиційних депутатів, звинувачуючи їх у підбурюванні до нападу на прем'єра.

Коли стався замах на Фіцо?

Інцидент стався 15 травня після виїзного засідання уряду Словаччини в місті Гандлова. Постріли пролунали перед Будинком культури, коли прем'єр вийшов до людей.

Журналісти, які перебували поруч, почули п'ять пострілів. Потім побачили, як охоронці підняли Фіцо із землі, повантажили в машину і відвезли.

Відразу після інциденту поліція оточила територію, у будівлі провели евакуацію. Про безпеку інших чиновників подбала охорона. Також із місця інциденту евакуювали трьох міністрів. Фіцо ж повезли до лікарні рятувальним вертольотом.

Як пишуть ЗМІ, у Роберта Фіцо стріляв 71-річний чоловік із Левіце. Підозрюваним виявився Юрай Цинтула – місцевий письменник, один із засновників літературного клубу DÚHA. Також він є активістом ліберальної партії "Прогресивна Словаччина". І, ймовірно, законно володів зброєю.

За фактом події також виступив президент України Володимир Зеленський, який засудив замах на Фіцо і висловив підтримку народу Словаччини.

Нині прем'єр-міністр Словаччини Фіцо успішно переніс операцію і наразі його життю нічого не загрожує.

Читайте також:
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Апеляційний суд не змінив запобіжний захід директору підприємства. Він залишається під вартою
Суд відправив Тищенка під цілодобовий домашній арешт Суд відправив Тищенка під цілодобовий домашній арешт
Одного з підозрюваних у замаху на Садикова затримали, – прокуратура Казахстану Одного з підозрюваних у замаху на Садикова затримали, – прокуратура Казахстану