USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія завдала Україні збитків на трильйон доларів, – Кукурудза

Відбудова, ймовірно, буде здійснюватися не по балансовій вартості, а по новому проєкту
Григорій Кукурудза 6 квітня
Економіст Ukraine economic outlook Григорій Кукурудза в ефірі UWN, 6 квітня
Джерело: скріншот

Росія внаслідок повномасштабного вторгнення завдала Україні збитків на понад трильйон доларів. Про це повідомив економіст Ukraine economic outlook Григорій Кукурудза в ефірі UWN.

"Є два підходи (рахування збитків, – ред.) абсолютно в різних інституціях, українських і зовнішніх, і певні оцінки давав Європейський інвестиційний банк – там також є певні оцінки потенційних залучень інвестицій під відновлення. Різниця підходів: перше – це ми рахуємо збитки, які ми зазнали. Наприклад, летіла ракета в школу – рахуємо вартість школи цієї, за скільки вона умовно була побудована, підраховуємо всі збитки, які були завдані по всіх об’єктах: житлова інфраструктура, енергетична інфраструктура", – зазначив Кукурудза.

Підхід номер два – оця школа, яка була зруйнована, якщо її порахувати не по балансовій вартості, як це було, а по-новому проєкту (так як всі ті гарні нові школи по проєкту), як це було велике будівництво різнокольорове, з пандусами з усім, тобто максимально сучасна. Якщо рік назад вартість відновлення складала 350 млрд, то зараз це 411.

"Я так розумію, бізнес досить успішно подає навіть через "Дію" зазнаних власних втрат. Найбільш авторитетна оцінка зараз – це Київська школа економіки – за 140 млрд доларів прямих зазнаних вже втрат і ця цифра постійно оновлюється, постійно дорозраховують нові дані", – додав він.

Третій підхід – це всі непрямі втрати, які зазнала Україна, український бізнес за трошки більше ніж рік повномасштабної війни. Експерт пояснює, що в Україні ВВП був до війни 200,8 млрд доларів. І тоді всі якось планували заробляти більше грошей, були зовсім інші бізнес-плани і особисті плани.

"Якщо ми порахуємо, скільки нам потрібно коштів для того, щоб повернутися на довоєнний рівень і компенсувати всі ті збитки за роки, що ми не доотримали доходи, – ці оцінки фактично всі за трильйон. Європейський інвестиційний банк – там 1,1 трильйона, Мінекономіки ще в березні давало більше ніж пів трильйона, розуміємо що перший місяць війни і зараз це зовсім інші масштаби. Тобто там дійсно оцінки за трильйон", – резюмував Кукурудза.

Новини за темою: Що буде з курсом долара та євро: Роз’яснення економіста
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську