USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Що буде з курсом долара та євро: Роз’яснення економіста

Знову зафіксувати курс на рівні 36 гривень вже не вийде
Кукурудза 6 квітня
Економіст Ukraine economic outlook Григорій Кукурудза в ефірі UWN, 6 квітня
Джерело: скріншот

Україна не взяла зобов’язання утримувати фіксований обмінний курс. Про це повідомив економіст Ukraine economic outlook Григорій Кукурудза в ефірі телеканалу UWN.

"Насправді якщо будуть передумови для повернення до плаваючого курсу – це зменшення інтервенції по місяцю, вони, до речі, зменшилися з 3 млрд в січні, зараз там до 1,6 – в березні. Це зниження його ліквідності в банківській системі. Третє – це певна розробка карти валютних обмежень, можливо, вона вже розроблена", – зазначив він.

Кукурудза каже, що знову зафіксувати курс на рівні 36 гривень вже не вийде. 

"Зараз я бачу, що певні колеги по ринку кажуть, що вже можна переходити до плаваючого курсу, тому що готівковий багато де вже нижчий, ніж банк, і це стабільна історія. Як на мене, ми ще не розуміємо – точно два-три місяці потрібні, щоб точно зрозуміти, що інтервенція 1,6 чи мільярд потрібно по місяцю, не більше, тому що якщо може щось статися, то це буде знову 4–4,5", – додав він.

Експерт уточнив, що технічно Україна може повернутись до фіксованого курсу після плаваючого, проте це дуже погана гра з очікуванням населення.

"На рахунок укріплення готівкового курсу абсолютно чудово, тому що подавляє девальваційні очікування. Як було осінню – всі дивилися на табло обмінника, бачили там 43 і думали, що ринковий курс точно 43, хоча майже всі торги – на Міжнародному банку, готівковий ринок абсолютно невеличкий порівняно з Міжбанком. Зараз абсолютно чудово, що є певний орієнтир населення – вони бачать в обміннику 37–36,5 на здачу, в них оці девальваційні очікування, навпаки, розвернулися в те, що вони бояться укріплення, несуть долари, здають – це дуже грамотно, дуже крута стратегія. Один з кроків до повернення плаваючого обмінного курсу", – додав він.

Крім того, за словами Кукурудзи, мінімум 20% імпорту – це тіньовий імпорт, для якого потрібна чи готівкова валюта, чи аналоги. Знижується курс готівкової валюти – знижується вартість тіньового імпорту.

Читайте також:
Нацбанк суттєво збільшив продаж валюти Нацбанк суттєво збільшив продаж валюти
Нацбанк відзавтра суттєво пом'якшує валютні обмеження для українців Нацбанк відзавтра суттєво пом'якшує валютні обмеження для українців
НБУ помʼякшує валютні обмеження. Що змінюється НБУ помʼякшує валютні обмеження. Що змінюється
НБУ дозволив банкам продавати більше готівкової валюти НБУ дозволив банкам продавати більше готівкової валюти