USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Республіканці в США активно вимагають аудиту допомоги Україні: Що відбувається і наскільки це серйозно?

Тема, яка підіймалася у Конгресі США уже досить давно, схоже, отримала нове дихання після виборів
США допомога Україні
Джерело: відкриті джерела

"Ми приймемо владу в січні. Цей аудит відбудеться!". Це слова члена Палати представників США від Республіканської партії Марджорі Тейлор Грін, які були сказані невдовзі після провалу голосування за резолюцію про аудит допомоги Україні.

Комітет у закордонних справах Палати представників відхилив резолюцію, це вдалося зробити завдяки голосам представників Демократичної партії (результат голосування - 26 проти 22). У демократів все ще більшість як у комітеті, так і в Палаті представників в цілому. 

У партії Байдена говорять, що подібні резолюції можуть надіслати сигнал Україні, що підтримка США знаходиться під питанням. Республіканці ж все частіше вимагають аудит. 

Що говорять представники Республіканської партії? 

"Епоха виписування порожніх чеків закінчилася", - заявив республіканець Майкл МакКол. Ця фраза звучить не вперше, у жовтні те ж саме говорив найбільш вірогідний наступний спікер Палати представників Кевін Маккарті.

Втім, Маккарті у той же час підкреслював, що підтримує допомогу Україні, але вимагає більшого контролю за цією допомогою.

Важливо наступне. Ініціаторка резолюції, Марджорі Тейлор Грін - так звана "трампістка", тобто прихильниця колишнього президента США Дональда Трампа. Саме "трампісти" наразі - найбільші критики допомоги Україні. 

До голосування було незрозуміло, чи підтримають резолюцію представники інших течій у Республіканській партії. Але деякі з них підтримали

Суть резолюції була в тому, щоб виконавча влада передала Конгресу всі документи та повідомлення, пов'язані з допомогою Україні, не пізніше ніж через 14 днів після дати її прийняття. 

Деякі з республіканців пояснили свій голос "за" тим, що резолюція не передбачає скорочення поточної чи майбутньої допомоги Україні. 

Тут мова йде про підзвітність. Йдеться про прозорість. Чого ми боїмося? Мільярди та мільярди доларів йдуть до іншої країни”, — цитує Washinghton Post республіканського конгресмена Тіма Бурчетта.

Що говорять представники Демократичної партії? 

Демократи вважають, що пріоритети республіканців дещо розходяться з дійсністю, у той час, коли ракетні атаки Росії по українській інфраструктурі та цивільним цілям під час зими активізувалися.

"Буде ще багато часу, щоб розглянути питання прозорості та підзвітності. Зараз ми перебуваємо в розпалі війни", – сказав конгресмен Джеральд Конноллі.

Новий лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс (він змінив на цьому посту Ненсі Пелосі) заявив, що США як лідер вільного світу мають бути поряд з Україною.

"Це битва між свободою та тиранією, битва між демократією та автократією, битва між правдою та пропагандою. Якщо переможе Україна, переможе вільний світ", – заявив він. 

Чому республіканці говорять про січень? 

Тому що тоді складе присягу новий Конгрес, склад якого обирався у листопаді. Більшість у Сенаті залишиться за демократами (51 проти 49), а ось у Палаті представників більшість переходить до Республіканської партії (221 проти 213).

Тому резолюцію за аудит допомоги Україні, схоже за все, винесуть на розгляд повторно. Проте певний оптимізм щодо майбутньої допомоги зберігається. 

По-перше, як зазначає Центр протидії дезінформації при РНБО України, посилення в Конгресі позицій Республіканської партії зовсім не означає зміну курсу Білого дому стосовно України.

Тому що серед членів Республіканської партії є багато тих, хто обіцяє продовжувати надавати підтримку Україні, а в деяких випадках закликали Білий дім зробити ще більше. Наприклад, Мітч Макконел, республіканський лідер у Сенаті, "не раз демонстрував відданість лінії на підтримку України всупереч більш скептичним настроям окремих сенаторів-республіканців".

По-друге, оптимізм залишається і в Адміністрації Байдена. Сам президент США впевнений, що в американському Конгресі, як і раніше, достатньо тих, хто виступає за продовження надання допомоги Україні.

"Зараз не час відвертатися від України, зовсім не час", – зазначив Джо Байден.

Читайте також:
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg