USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польща затримує допомогу Україні через "податкову" частину пакета

Моравецький знову порушуватиме це питання на зустрічі лідерів ЄС у четвер
Матеуш Моравецький
Джерело: відкриті джерела

Учора ввечері Польща відмовилася підтримати пакетну угоду про виділення допомоги Європейського Союзу Україні в обсязі 18 мільярдів євро через занепокоєння щодо окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку. Про це повідомляє Politico із посиланням на чотирьох дипломатів ЄС.

"Є велике розчарування тим, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок", – розповів співрозмовник видання.

Чотири складових – підтримка України, план витрат Угорщини в рамках Фонду відновлення після пандемії, рішення про заморожування коштів у розмірі 6,3 мільярда євро для Будапешта та податкова реформа – усі вони є частиною пакетної угоди, яку планувалося ухвалити на вчорашньому засіданні.

Після виділення додаткового часу на ухвалення прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, країна якого головує в Раді, здійснив чергову спробу переконати свого польського колегу Матеуша Моравецького підтримати рішення, однак успіху не досяг.

За словами дипломатів, очікується, що Моравецький перенесе це питання на зустріч лідерів Євросоюзу у четвер у Брюсселі попри те, що формально це питання у порядку денному не значиться.

Кінцевий термін ухвалення пакетного рішення продовжено до четверга, кажуть дипломати. Згідно з умовами пакета, якщо на один із чотирьох пунктів буде накладено вето, усі чотири питання не будуть розглянуті.

Польща упродовж тривалого часу блокує мінімальну ставку податку. Європейські офіційні особи заявляли, що, на їхню думку, Варшава у такий спосіб прагне змусити Європейську комісію вивільнити гроші, призначені для відновлення після коронавірусу, які Брюссель заблокував через побоювання щодо верховенства закону у Польщі.

Теги: Польща
Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном