USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Поляки зможуть завозити в Україну БПЛА за загальним дозволом: Пояснюємо, як це відбуватиметься

Завозити дрони з Польщі зможе будь-хто з польською реєстрацією
дрон безпілотник

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Експорт дронів з території Польщі до України з 28 квітня цього року може здійснюватися на основі загального дозволу, наданого міністром розвитку і технології Польщі. Про це повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

Як відбуватиметься імпорт дронів поляками

Відповідно до рішення міністра розвитку та технологій Польщі загальним дозволом для експорту дронів до України може скористатися будь-який субʼєкт, що зареєстрований на території Польщі (комерційна чи неприбуткова організація або фізична особа).

Новини за темою: Україна виділить понад 31 млрд гривень на закупівлю дронів для ЗСУ

Зазначимо, що, за даними Мінекономіки, основний імпорт дронів в Україну відбувається саме через Польщу.

Загальний дозвіл стосуватиметься лише певної категорії дронів, визначених в розпорядженні:

– безпілотних літальних апаратів, призначених для контрольованого польоту за межами прямої видимості оператора з максимальною тривалістю принаймні 30 хвилин, але менше ніж 1 година і призначених для зльоту та обслуговування. Стабільний керований політ при поривах вітру не менше 46,3 км/год.

Запровадження загального дозволу звільняє від необхідності отримання індивідуального дозволу при експорті кожної партії дронів.

Кому буде заборонений імпорт БПЛА

Загальний дозвіл не надаватиметься у разі, якщо експортер або постачальник знає або був поінформований про те, що його дрони можуть хоч якимось чином бути призначені для розповсюдження хімічної, біологічної чи ядерної зброї або у зв'язку з розробкою, виробництвом, обслуговуванням або зберіганням ракет, здатних доставляти таку зброю.

Також дозвіл не надається в разі використання їх як частин або компонентів озброєнь, які були експортовані без або з порушенням необхідного дозволу.

"Збройні сили України для захисту нашої держави та перемоги над агресором вкрай потребують БПЛА як вітчизняного, так і закордонного виробництва... Рішення уряду Польщі сприятиме прискоренню постачання БПЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором", – наголосив Качка.

Раніше Кабінет міністрів узгодив низку рішень, які дозволять значно спростити ввезення безпілотних літальних апаратів в Україну.

Також ми писали, що уряд затвердив план пріорітетних дій на 2023 рік. У ньому, зокрема, передбачається створення умов для розвитку власного виробництва БПЛА.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені