USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Кабмін дав старт масовому виробництву дронів в Україні

Виробництво власних БПЛА передбачається у межах реалізації проєкту "Армія дронів"
дрон безпілотник

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка значно прискорить створення та постачання вітчизняних дронів на фронт. Про це заявив віце-прем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Уряд дав старт масовому виробництву дронів в Україні. Ухвалено дійсно історичну постанову для перемоги, яка значно прискорить створення та постачання вітчизняних дронів на фронт, і головне – створить умови для стрімкого розвитку українського мілтек. Це дозволить виробникам БПЛА активніше розвиватися, масштабуватися, реінвестувати прибуток, конкурувати з іноземними компаніями. Замість витрачання місяців на непотрібну паперову та бюрократичну роботу – пришвидшений допуск БПЛА до експлуатації, їх закупка та постачання на фронт", - зазначив він.

Що важливо: постанова фундаментально змінює підхід до самого мілтек-бізнесу з боку держави. Так, раніше прибуток на іноземні комплектуючі був 1%, на власні товари та послуги — 30%. Така регуляція стримувала розвиток українських виробників, стимулювала їх до переїзду за кордон чи маніпуляцій з документами.

тепер, щоб стимулювати розвиток БПЛА в Україні і залучити більше компаній до виробництва, масштабування та підвищення рівня локалізації комплектуючих, держава підняла частку прибутку до 25%.

Детальніше про розвиток виробництва власних дронів

Кабінет міністрів України затвердив план пріорітетних дій на 2023 рік. У ньому, зокрема, передбачається створення умов для розвитку власного виробництва БПЛА.

Виробництво власних БПЛА передбачається у межах реалізації проєкту "Армія дронів". До липня 2023 року в країні повинен бути створений Операційний центр кібербезпеки на базі МОУ.

Міністерство оборони України до жовтня 2023 року повинно створити Інтегровану військову кадрову політику відомства з урахуванням досвіду бойових дій і принципів, прийнятих у Збройних силах держав – членів НАТО.

В цілому впродовж року передбачається задоволення потреб Сил безпеки та оборони у відповідних типах безпілотних літальних апаратів, у тому числі власного виробництва.

Про "Армію дронів"

"Армія дронів" – це проєкт, що був започаткований Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри. Він стартував 1 липня 2022 року. Це комплексна програма, в рамках якої заплановано системну закупівлю дронів, їх ремонт, а також курси навчання відповідних фахівців. 

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території
Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони