USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Зеленський підписав закони про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів

Це дозволить швидше налагодити виробництво БПЛА в нашій країні
Верховна Рада, парламент
Джерело: Уніан

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкти про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів. Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.

Деталі

Віднині імпортери звільняються від оплати матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектуючих для БПЛА на час воєнного стану.

"Це наступний крок до масштабування виробництва дронів. Просто зараз Силам оборони потрібні тисячі безпілотників. Продовжуємо робити все, щоб наші воїни отримали більше дронів на фронт", - додав Федоров.

Про що йдеться у підписаних законопроєктах

Парламент наприкінці травня ухвалив законопроєкти №9275 і №9276 щодо підтримки виробництва дронів. 

Законопроєкт №9275

Передбачає звільнення від  оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем.

Законопроєкт №9276

Передбачає звільнення від оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем.

Підприємства, які ввозять складові до БПЛА, мають звітувати про використання таких товарів. У випадку нецільового використання таких товарів, підприємство має доплатити митні платежі, від оплати яких його звільнили, а також сплатити пеню.

Рішення Кабміну

14 лютого Кабінет міністрів узгодив низку рішень, які дозволять значно спростити ввезення безпілотних літальних апаратів в Україну. 

Для ввезення дронів були внесені наступні зміни:

– У додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 №153 "Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту". Внесено зміни у перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано НБУ забезпечити здійснення валютних переказів, з метою недопущення зменшення їх імпорту для забезпечення потреб національних підприємств та їх обʼєднань в умовах військової агресії РФ проти України.

– До постанови КМУ від 09.12.2022 №1378 "Про перелік товарів, на міжнародні передачі (імпорт) яких не поширюється дія Закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" у період воєнного стану на території України" з метою спрощення процедури імпорту в Україну товарів військового призначення для потреб оборони держави.

Що таке fast-track для дронів

Загалом fast-track – це послуга прискореного проходження всіх формальностей в а/п вильоту, включаючи пріоритетну реєстрацію. 

Fast-track для дронів – це фактично, процедура прискореного проходження всіх формальностей при їх імпорті в Україну. Тобто їх ввезення в нашу країну тепер відбуватиметься без жодних документів від служби експортного контролю чи інших органів.

"Для нас важливе життя кожного захисника та захисниці. Тому єдиний шлях – створити технологічну перевагу над ворогом. Але технології матимуть вирішальне значення, лише якщо забезпечити їх швидкий розвиток та доставку", – написав Федоров.

Раніше американська компанія General Atomics, яка виробляє зброю, запропонувала уряду України два дрони Reaper MQ-9 за один долар. Також ми писали про те, скільки і яку зброю передали Україні з початку повномасштабної війни з РФ.

 

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
Переспрямовувати кошти з телемарафону на ЗСУ недоцільно: Уряд відповів на петицію Переспрямовувати кошти з телемарафону на ЗСУ недоцільно: Уряд відповів на петицію