USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Північна Корея може продати Росії новий тип балістичних ракет, – міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік

КНДР може провести випробування твердопаливних балістичних ракет середньої дальності вже цього місяця
Шин Вон Сік
Шин Вон Сік
Джерело: відкриті джерела

Північна Корея може продати Росії нові типи тактичних керованих ракет на додаток до передбачуваних поставок балістичних ракет малої дальності для використання Москвою у війні з Україною. Про це заявив глава оборонного відомства Південної Кореї Шин Вон Сік в інтерв’ю Yonhap.

За словами міністра, КНДР може провести випробування твердопаливних балістичних ракет середньої дальності вже цього місяця і може запустити ракету дальнього радіуса дії для ескалації й без того високої напруженості напередодні ключових виборів у Південній Кореї і Сполучених Штатах Америки.

"Система озброєнь, схоже, є балістичними ракетами малої дальності, здатними нести тактичну ядерну зброю. Північна Корея вперше провела випробувальний запуск балістичної ракети малої дальності у квітні 2022 року. Це новий тип зброї з орієнтовною дальністю польоту 100–180 кілометрів", – сказав глава оборонного відомства.

Водночас у міністерстві оцінили північнокорейські ракети, встановлені на мобільних пускових установках, як балістичні ракети малої дальності, які мають довжину близько п'яти метрів і дальність стрільби менш як 300 км.

"Нещодавній візит Кіма на заводи з виробництва боєприпасів може бути пов'язаний із імовірним постачанням Північною Кореєю зброї до Росії, оскільки обидві країни посилюють свою військову співпрацю. З огляду на нещодавню торгівлю зброєю, я думаю, Північна Корея могла продати їх Росії", – припустив Сік.

Новини за темою: Росія вже запускала по Україні північнокорейські балістичні ракети, – США

І натякнув на ймовірний продаж КНДР балістичних ракет малої дальності KN-23 до Росії.

Разом з тим навів оцінки, що станом на кінець грудня Північна Корея надала Росії близько 5 тис. контейнерів з озброєнням, які можуть вмістити близько 2,3 мільйона снарядів калібру 152 міліметри або близько 400 тис. артилерійських снарядів калібру 122 міліметри.

"Північнокорейський супутник-шпигун, запущений у листопаді, вважається рудиментарним. Якщо Росія продовжить надавати технологічну допомогу, очікується, що можливості супутника покращаться", – зазначив міністр.

Провокації

Глава оборонного відомства заявив, що Північна Корея, ймовірно, влаштує різні форми провокацій напередодні парламентських виборів у Південній Кореї у квітні і президентських виборів у США – в листопаді, щоб захистити свої стратегічні інтереси.

"Пхеньян готується до випробувального запуску нового типу балістичної ракети середньої дальності після двох випробувань твердопаливних двигунів у листопаді, зважуючи можливість його запуску вже цього місяця. Сеульські офіційні особи вважають, що розроблювана Пхеньяном твердопаливна балістична ракета середньої дальності, яку важче виявити через коротший час підготовки, потенційно може бути націлена на американські військові бази в Японії і на Гуамі", – допустив Шин.

Також пояснив, що КНДР може запускати міжконтинентальні балістичні ракети під нормальним кутом, щоб випробувати технологію входження в атмосферу і можливістю завдавати точних ударів.

Раніше

Минулого року Пхеньян запустив п'ять міжконтинентальних балістичних ракет, в тому числі три твердопаливні Hwasong-18, які були запущені під високими кутами і пролетіли близько 1000 км.

Експерти вважають, що в разі запуску за нормальною траєкторією ці міжконтинентальні балістичні ракети можуть досягти відстані 12 000 – 15 000 км, демонструючи здатність вразити материкову частину США.

"Оскільки всі МБР запускали під великими кутами, надійність їхньої технології входу в атмосферу і можливості точного удару ще не були перевірені. Цього року існує можливість запуску міжконтинентальних балістичних ракет із реальною дальністю і під нормальними кутами", – зауважив міністр.

За його словами, буферні зони, створені в межах міжкорейської військової угоди 2018 року, "більше не існують" через останні артилерійські стрільби Північної Кореї поблизу напруженого західного морського кордону.

Новини за темою: Кім Чен Ин наказав військовим прискорити підготовку до війни

Що передувало?

Північна Корея 18 грудня запустила балістичну ракету дальнього радіуса дії. Це вже другий ракетний запуск за 12 годин, коли Пхеньян засудив демонстрацію сили під керівництвом США.

За повідомленням Об'єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї, ракету запустили з району поблизу столиці – Пхеньяна в напрямку моря біля східного узбережжя Північної Кореї.

Міністерство оборони Японії також заявило, що КНДР запустила, "як видається, балістичну ракету", а її берегова охорона уточнила, що ракета впала в море на захід від Хоккайдо приблизно через годину після запуску.

Новини за темою: Південна Корея має докази, що Росія використовує озброєння з КНДР у війні проти України

Читайте також:
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами