USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Північна Корея заявила про запуск першого супутника-шпигуна

Аналітики вважають, що супутникова система може дати КНДР першу можливість віддалено стежити за військами США, Південної Кореї та Японії
Північна Корея заявила, що вивела на орбіту перший супутник-шпигун
Північна Корея заявила, що вивела на орбіту перший супутник-шпигун
Джерело: Reuters

Північна Корея заявила, що вивела на орбіту перший супутник-шпигун і пообіцяла запустити нові найближчим часом. Така ініціатива викликала міжнародне засудження з боку Сполучених Штатів та їхніх союзників. Аналітики вважають, що супутникова система може надати Пхеньяну першу можливість віддалено стежити за військами США, Південної Кореї та Японії, поінформували у Reuters.

Так, Державне інформаційне агентство Північної Кореї KCNA повідомило, що супутник Malligyong-1 запустили на ракеті Chollima-1 о 22:42 (13:42 за Гринвічем) і на орбіту він вийшов о 22:54 (13:54 за Гринвічем). За запуском супутника особисто спостерігав Кім Чен Ин.

До цього КНДР повідомила Японію про плани відправити супутник, проте спочатку були дві невдалі спроби запуску.

Разом з тим зазначається, що Космічне агентство Північної Кореї найближчим часом відправить на орбіту ще кілька супутників-розвідників, для продовження спостереження за Південною Кореєю та іншими регіонами, що становлять інтерес для збройних сил країни.

"Запуск розвідувального супутника є законним правом (КНДР) для зміцнення своїх можливостей самооборони", – заявили в KCNA.

Також там додали, що це посилить військову готовність країни перед обличчям "небезпечних військових дій" ворогів.

Аналітики вважають, що така супутникова система може дати Пхеньяну першу можливість віддалено стежити за військами США, Південної Кореї та Японії. 

За словами старшого наукового співробітника американського Фонду Карнегі за міжнародний мир Анкіта Панди, в разі війни така можливість сприятиме ядерній Північній Кореї коригувати свою зброю та знати про переміщення військ союзників та ворогів”.

"Запуск у вівторок став першим з тих пір, як північнокорейський лідер Кім Чен Ин зустрівся з Володимиром Путіним у сучасному російському космічному комплексі у вересні на саміті, під час якого російський президент пообіцяв допомогти Пхеньяну будувати супутники", – додали в Reuters. 

Міжнародна реакція на запуск

Першими про запуск повідомили офіційні особи Південної Кореї та Японії, зазначили в Reuters. Проте там наголосили, що не можуть одразу перевірити, чи виведений супутник на орбіту. Американські військові також вивчають, чи був успішним запуск.

Втім вже зараз Південна Корея заявила про можливий вихід з міжкорейської угоди, укладеної у 2018 році, дія якої спрямована на зниження військової напруги. У Раді нацбезпеки Південної Кореї роз'яснили, що вихід з угоди означатиме відновлення розвідки та операцій спостереження в районі навколо військової демаркаційної лінії між країнами.

До того ж офіційні особи Південної Кореї заявили, що остання спроба запуску, ймовірно, включала технічну допомогу з боку Москви в рамках зростаючого партнерства, в результаті якого КНДР відправила до Росії мільйони артилерійських снарядів. Щоправда, Росія та Північна Корея заперечують такі угоди щодо зброї, але публічно обіцяють поглиблення співпраці. 

Речниця Ради національної безпеки США Адрієн Ватсон назвала запуск "нахабним порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН" і заявила, що цей запуск "підвищує напруженість і ризикує дестабілізувати безпекову ситуацію в регіоні та за його межами".

Разом з тим представник Держдепу Сполучених Штатів Меттью Міллер наголосив, що під час запуску супутника використовувалися технології балістичних ракет, які заборонено використовувати Північній Кореї резолюцією ООН.

Водночас у Японії під час запуску супутника оголосили попередження про надзвичайну ситуацію і закликали громадян перебувати в укриттях. Коли небезпека минула, попередження про надзвичайну ситуацію скасували. 

Опісля прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда наголосив, що запуск Північної Кореї є порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН і загрозою безпеці японських громадян.

"Ми висловили суворий протест і найрішучішим чином засудили Північну Корею", – сказав він.

До цього Кішіда заявляв, що оборонні системи його країни, включаючи есмінці Aegis і ракети протиповітряної оборони PAC-3, готові до будь-якої "несподіваної ситуації", яка виникне. 

Зрештою, Південна Корея, Японія та Сполучені Штати завчасно змогли скоординувати розміщення есмінців Aegis, які цього разу відстежували запуск і обмінювалися даними, повідомили південнокорейські військові.

Раніше ми писали, що Північна Корея постачала Росії артилерію для війни проти України. Високопоставлений південнокорейський чиновник сказав перед самітом, що Сеул стурбований тим, що Кім Чен Ин може прагнути придбати технологію в Росії для створення атомних підводних човнів і більш досконалих ракет і супутників на додаток до співпраці у сфері звичайної зброї.

Чиновник попередив, що якщо двосторонні зв’язки між Москвою та Пхеньяном поглибляться до такого ступеня, це підкреслить здатність Кіма загрожувати не лише близьким азійським союзникам Америки – Південній Кореї та Японії, але й усьому світу.

Також Північна Корея передала РФ тисячу контейнерів із військовим обладнанням і боєприпаси. Білий дім опублікував зображення, на яких, за його словами, видно, що контейнери було завантажено на корабель під російським прапором, а потім відправлено поїздом на південний захід Росії.

Згідно з їхніми даними, контейнери були відправлені між Наджином на північному сході Північної Кореї і російським портом Дунай недалеко від Владивостока з 7 вересня по 1 жовтня.

Читайте також:
Росія б’є по Україні ракетами з КНДР: СБУ навела докази Росія б’є по Україні ракетами з КНДР: СБУ навела докази
Ракети з КНДР, які Росія використовує проти України, містять компоненти з ЄС та США, – CNN Ракети з КНДР, які Росія використовує проти України, містять компоненти з ЄС та США, – CNN
ЄС пропонує накласти санкції на Північну Корею за відправку Росії ракет, – ЗМІ ЄС пропонує накласти санкції на Північну Корею за відправку Росії ракет, – ЗМІ
Кім Чен Ин заявив, що має право знищити Південну Корею Кім Чен Ин заявив, що має право знищити Південну Корею