USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Німеччина та Україна близькі до узгодження безпекових гарантій, – Шольц

Канцлер сказав, що "невдовзі це фіналізуємо"
Олаф Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц
Джерело: відкриті джерела

Берлін і Київ близькі до узгодження безпекових гарантій. Про це сказав канцлер ФРН Олаф Шольц на спільній пресконференції зі словацьким прем’єром Робертом Фіцо в Берліні, повідомляє "Укрінформ".

За інформацією, Шольц підтвердив, що перебуває в інтенсивному обміні думками з президентом України Володимиром Зеленським. Телефонував йому 24 січня і під час цієї розмови велику роль відігравало питання "безпекового партнерства".

"Я виходжу з того, що ми невдовзі це фіналізуємо… Є відчуття, що перебуваємо на порозі завершальних переговорів", – зазначив глава німецького уряду.

А подробиці пообіцяв оголосити тоді, коли документ буде готовий і підписаний.

Шольц запевнив, що Берлін підтримуватиме Київ "стільки, скільки буде потрібно, адже ця війна загрожує самому існуванню суверенної держави Україна, про що свідчать відверті імперіалістичні висловлювання російського президента Путіна".

Водночас він не погодився з тим, що причиною триваючої війни є відсутність ініціатив і переговорів між Києвом і Москвою.

І нагадав, що до 24 лютого 2022 року відбулося понад 200 зустрічей лише у межах "Мінських угод" і в "нормандському форматі". Проте це не зупинило Росію від нападу на всю Україну.

Новини за темою: Німеччина сподівається, що Україна отримає 50 млрд євро від ЄС, попри позицію Угорщини, – Bloomberg

"Жодна країна не хоче миру так, як Україна. Але після двох років війни ми повинні визнати, що легкого рішення її завершення не видно", – припустив політик.

Шольц сподівається, що саміт ЄС 1 лютого продемонструє рішучість стояти на боці України. І назвав російську війну проти України "основним політико-безпековим викликом для Європи".

"Це, як і всі інші виклики Європа може подолати лише разом. Ніколи не було таким важливим, щоб партнери в межах ЄС і НАТО тісно координувалися", – резюмував канцлер ФНР.

Військова допомога Німеччини Україні

Військова допомога Берліна Києву цього року становитиме понад 7 мільярдів євро. Про це канцлер Олаф Шольц заявив під час телефонної розмови з президентом США Джо Байденом.

На сайті уряду ФРН відзначається, що темами розмови стали продовження підтримки України і ситуація на Близькому Сході. Шольц і Байден засудили триваючий напад Росії на Україну й акцентували на необхідності продовжувати підтримувати Україну у фінансовому, військовому та гуманітарному планах.

"У 2024 році Німеччина підтримає Україну військовими товарами на суму понад 7 мільярдів євро", – йдеться у повідомленні.

Зараз за обсягами виділеної Україні допомоги Німеччина посідає друге місце, а Сполучені Штати Америки – перше.

До того ж днями Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. До нього увійшли снаряди, дрони та бронетранспортери.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат