USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Африканські лідери підбили підсумки своїх візитів до України та Росії

Вони вважають, що їм вдасться зробити внесок у міжнародні зусилля зі створення умов для тривалого миру
Сиріл Рамафоса
Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса
Джерело: Reuters

Африканські лідери під час своїх зустрічей із президентом України Володимиром Зеленським та головою РФ Володимиром Путіним представили 10 кроків до досягнення миру між обома країнами. Про це заявив голова ПАР Сиріл Рамафоса, повідомляє сайт президента ПАР.

Рамафоса нагадав, що до складу делегації, окрім нього, входили президенти Сенегалу, Коморських Островів, Замбії та Південної Африки, а також прем’єр-міністр Єгипту та представники Республіки Конго і Уганди.

Що пропонують африканські лідери

У пропозицію, яка висувається в рамках Африканської мирної ініціативи, включені:

– заклики до деескалації бойових дій і до термінового початку переговорів;

– заклики до звільнення військовополонених і повернення дітей;

– пропозиція щодо посилення гуманітарної підтримки;

– і щоб зусилля з реконструкції були пріоритетними;

– відкриття руху зерна через Чорне море для потрапляння зерна з Росії чи України на світові ринки.

"Ми підтвердили, що суверенітет країн слід поважати відповідно до принципів Статуту ООН. Ми підкреслили нагальну потребу гарантувати безпеку обох націй", – наголосив президент ПАР.

При цьому, що "позитивний прийом, який отриманий з обох сторін, який ми знайшли обнадійливим, дає підстави для оптимізму щодо того, що пропозиції будуть розглянуті. Як лідерів африканських країн – наша головна турбота про життя людей, які безпосередньо постраждали від конфлікту".

Чому африканські лідери прагнуть помирити Росію і Україну

Рамафоса зазначив, що конфлікт між Росією та Україною має реальний вплив на африканські країни та їх економіку. 

І Росія, і Україна є основними постачальниками зерна та виробниками добрив, призначених для африканських ринків. За даними Африканського банку розвитку, конфлікт "спричинив дефіцит близько 30 мільйонів тонн зерна на африканському континенті разом із різким зростанням вартості". В результаті цього конфлікту африканські країни зазнають негативного впливу через зростання вартості продовольства та енергії.

Збої в ланцюзі поставок спричинили дефіцит сільськогосподарських ресурсів, таких як добрива, що загрожує продовольчій безпеці ряду африканських країн.

"Як Південно-Африканська Республіка ми продовжуємо дотримуватись нашої позиції, що цей конфлікт має бути врегульований шляхом переговорів і дипломатичними засобами, відповідно до основоположних принципів Руху неприєднання і що це в колективних інтересах кожного, щоб йому прийшов кінець", – додав Рамафоса.

Візити лідерів країн Африки до України та РФ

Місія африканських лідерів 16 червня відвідала Київ, а наступного дня (17 червня) – Москву, зустрівшись із президентами України і Росії. Делегацію очолив президент Сенегалу Макі Салл і президент ПАР Сиріл Рамафоса, до неї входять лідери ще кількох африканських держав і прем’єр-міністр Єгипту.

Африканські лідери в Україні

На пресконференції в Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським президент Південно-Африканської Республіки (ПАР) Сиріл Рамафоса назвав основні "складові" позицій країн Африканського Союзу щодо російсько-української війни.

"Основною складовою, яку привезли сюди, є те, що ця війна має бути врегульована, має бути мир через переговори дипломатичним шляхом. Впевнені, що, рухаючись до цього миру, тому що всі війни колись закінчуються, ми віримо, що ця війна має закінчитися якнайшвидше через перемовини й дипломатичним шляхом", – сказав Рамафоса.

Ще одна складова – деескалація конфлікту. Рамафоса уточнив, що під час візиту делегація чула ракетні удари.

І додав, що однією з причин приїзду в Україну стало те, що "Африка також відчуває негативні наслідки цієї війни".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що делегація лідерів країн Африки, які відвідали цього тижня Україну та Росію, самі змогли побачити, хто зацікавлений у мирі, а хто сам по собі війна. Про це він повідомив у традиційному вечірньому зверненні.

"Усі ви бачили, як відбувався візит делегації лідерів і представників країн Африки – візит в Україну, візит потім у державу-терориста. Делегація мала змогу побачити, хто насправді зацікавлений у мирі, а хто насправді сам по собі війна", – заявив лідер держави.

Африканські лідери у РФ

У суботу, 17 червня, лідери африканських держав зустрілись з російським диктатором Володимиром Путіним. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Представника країн Африки наполягали на проведенні мирних перемовин з Україною, проте Путін заявив, що від них відмовляється українська влада. Путін заявив, що Росія цінує позицію країн Африки, але вкотре пустився до міркувань про "кривавий держпереворот, підтриманий західними спонсорами" у 2014 році.

"Кремль раніше активізував зусилля, щоб створити умови для свого наступу взимку-навесні 2023 року, і, ймовірно, повторно посилить цю інформаційну операцію, щоб послабити західну підтримку України під час контрнаступних операцій", – йдеться у повідомленні.

"Подвійна гра" африканських лідерів

Зазначимо, що нещодавно посол США в Південно-Африканській Республіці Рубен Бріджіті заявив, що країна, ймовірно, передала Росії зброю та боєприпаси для війни в Україні. Про це повідомляє News24.

За його словами, Вашингтон упевнений у тому, що ПАР не дотримується своєї нейтральної позиції щодо російського вторгнення в Україну.

"Серед того, що ми відзначили, було причалювання вантажного корабля на військово-морській базі Саймонстаун у період з 6-го по 8 грудня 2022 року, з якого вантажили зброю та боєприпаси на судно, яке поверталося до Росії", – заявив Бріджіті.

До того ж раніше президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса попросив главу Росії Володимира Путіна відвідати серпневий саміт БРІКС через Zoom, а не особисто, як домовлялися раніше. А все через те, що Південно-Африканська Республіка входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС. Саме тому, в разі приїзду Путіна до ПАР, країна змушена буде його заарештувати.

"Змагання" мирних планів

Африканські миротворчі зусилля – це лише одна з декількох конкуруючих ініціатив, спрямованих на припинення війни в Україні.

До прикладу, Китай, який розрекламував свій власний мирний план, відправив у травні високопоставленого посланця до Києва, Москви та європейських столиць для обговорення "політичного врегулювання". А минулого місяця Ватикан також конкретизував свою миротворчу місію.

Київ своєю чергою заявляє, що його план, який передбачає виведення російських військ з української землі, має бути основою для будь-якого врегулювання війни, розпочатої Росією в лютому минулого року, яку Москва називає "спеціальною військовою операцією".

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW