USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У ПАР попросили Путіна не приїжджати до країни через ордер на його арешт

Російський диктатор має приїхати на саміт БРІКС
Сиріл Рамафоса
Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса
Джерело: Reuters

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса попросив президента Росії Володимира Путіна відвідати серпневий саміт БРІКС через Zoom, а не особисто, як домовлялися раніше. Про це повідомляє The Times.

За даними видання, рішення онлайн-ввімкнення Путіна ухвалили після того, як Преторія звернулася за юридичною консультацією щодо своїх зобов’язань на арешт російського лідера, якого Міжнародний кримінальний суд звинуватив у воєнних злочинах.

"ПАР відмовилася підтримати санкції проти Росії або засудити її агресію в Україні. Однак нещодавня видача ордера на арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом поставила правлячу партію Південної Африки в незручне становище", – зазначили в ЗМІ.

Річ у тому, що Південно-Африканська Республіка входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС. Саме тому, в разі приїзду Путіна до ПАР, країна змушена буде його заарештувати.

Які заяви лунали від президента?

Напередодні глава ПАР Сиріл Рамафоса оголосив, що його керівна партія хоче вивести країну з Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна. За словами Рамафоса, таке рішення партія "Африканський національний конгрес" (АНК) ухвалила здебільшого через те, що МКС нібито має несправедливе ставлення до деяких країн.

"Ми хотіли б, щоб це питання обговорили належним чином, але тим часом керівна партія ще раз вирішила, що має бути вихід. І він є розсудливим", – сказав Рамафоса.

У The Guardian уточнюють, що Південна Африка вже декілька десятиліть має тісні зв'язки з Росією: Кремль колись підтримував боротьбу АНК проти апартеїду. А Рамафоса також відмовився засудити російське вторгнення в Україну. 

Втім, майже одразу офісі президента ПАР повідомили, що країна не виходитиме з Міжнародного кримінального суду. А заява президента ПАР про буцімто вихід з МКС виявилася помилковою, пише The Guardian.

"На жаль, президент помилково затвердив аналогічну позицію під час пресконференції. ПАР залишається стороною, яка підписала Римський статут, і продовжуватиме кампанію за рівне та послідовне застосування Міжнародного права", – сказано в заяві.

Читайте також:
Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії