USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Можна судити: У США дозволили притягти Трампа до відповідальності за штурм Капітолію

Трамп ще в праві оскаржити рішення
Трамп затримання

Дональд Трамп

Джерело: The New York Times

Федеральний апеляційний суд Сполучених Штатів Америки ухвалив постанову, яка дозволяє притягти до відповідальності колишнього президента країни Дональда Трампа через штурм Капітолія 6 січня 2021 року. Це може привести до низки цивільних позовів проти нього, інформує The Washington Post.

"Рішення федерального апеляційного суду США у Вашингтоні потенційно відкриває шлях і до інших цивільних позовів, у яких від експрезидента вимагатимуть компенсації за штурм Капітолія. Трамп ще може його оскаржити", - пише видання.

Про що справа?

Справа, яку розглядали федеральні судді, стосується позову двох офіцерів поліції Капітолія і близько десятка законодавців-демократів. Останні ще у 2021 році подали проти Трампа позов, звинувативши його в провокуванні насильства під час подій 6 січня 2021 року.

Закон, який фігурує в позові, ухвалили для боротьби з насильством Ку-клукс-клану – руху за вищість білої раси – після Громадянської війни у США. Вказували, що Трамп "вступив у змову" з членами ультраправих груп, які брали участь у штурмі Капітолія.

Адвокати Трампа наполягали, що експрезидент захищений від позову, оскільки мав так званий абсолютний імунітет – звільнення від відповідальності за будь-які дії, вчинені в межах офіційних обов'язків.

Але судді одноголосно вирішили, що Трамп "не встановив" свого права на імунітет у тому випадку.

Про Трампа

Дональд Трамп був на посаді президента Сполучених Штатів Америки з 2017-го до 2021 року.

Щодо політика двічі розпочинали процедуру імпічменту: у зв'язку з імовірним тиском на президента України Володимира Зеленського у справі про розслідування діяльності сина нинішнього президента США Джо Байдена в Україні, а також у зв'язку зі штурмом Капітолія прибічниками Трампа 6 січня 2021 року, але обидва рази марно.

Виявилося, що мільярдер, перебуваючи на посаді президента Сполучених Штатів Америки, ділився з австралійським мільярдером Ентоні Праттом конфіденційною інформацією щодо своїх розмов з лідерами інших держав, у тому числі з главою України Володимиром Зеленським.

Новини за темою: Трамп може бути частково причетний до провалу оборони Ізраїлю, – ЗМІ

Нагадаємо, Трамп має постати перед судом у травні 2024 року за звинуваченням у зберіганні секретних документів після того, як він покинув Білий дім у січні 2021 року, а потім у перешкоджанні федеральним спробам вилучити їх із його маєтку Мар-а-Лаго в Палм-Спрінгс, штат Флорида.

Експрезидент не визнав себе винним за 40 обвинуваченнями в рамках кримінальної справи та неодноразово заперечував будь-які правопорушення.

Також Трампу висунули звинувачення у спробі сфальсифікувати вибори 2020 року.

Новини за темою: Байден випереджає Трампа, однак програє іншим республіканцям, – опитування
Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg