USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Дональд Трамп може брати участь у виборах президента США, – рішення суду

Висунення кандидатури Трампа намагалися зупинити за допомогою пункту Конституції часів громадянської війни
Дональд Трамп
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Напередодні суддя американського штату Мічиган постановив, що колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп залишиться у первинних виборчих бюлетенях штату. Про це повідомляє Associated Press.

Як пише агентство, висунення кандидатури Трампа намагалися зупинити за допомогою пункту Конституції часів громадянської війни. Суддя претензійного суду Джеймс Редфорд відхилив аргументи про те, що роль Трампа у нападі на Капітолій США 6 січня 2021 року означала, що суд мав визнати його неправочинним на посаду президента.

"Рішення про те, чи є та чи інша подія повстанням і чи брав хтось участь у ньому, – це питання, які краще залишити Конгресу, а не одному судовому чиновнику", – зауважив Редфорд.

Також видання вказує, що це вдруге за тиждень, коли суд штату відмовився усунути Трампа від первинного голосування згідно з одним із положень 14-ї поправки (встановлює, хто може балотуватися на посаду президента, – ред.).

Новини за темою: Трампа визнали винним у шахрайстві, – Reuters

У поправці йдеться, що цього не може робити особа, яка, склавши раніше присягу як член Конгресу, або посадовець Сполучених Штатів чи член законодавчих зборів якогось штату, або виконавчий чи судовий посадовець, потім узяла участь у заколоті чи повстанні проти США або надала допомогу або підтримку ворогам держави.

"До того ж минулого тижня Верховний суд Міннесоти ухвалив рішення, що Трамп може залишитися в первинному голосуванні в цьому штаті, оскільки вибори є партійним змаганням, під час якого конституційне право на участь у виборах не є проблемою", – додали в АР.

Про Трампа

Дональд Трамп був на посаді президента Сполучених Штатів Америки з 2017-го до 2021 року.

Щодо політика двічі розпочинали процедуру імпічменту: у зв'язку з імовірним тиском на президента України Володимира Зеленського у справі про розслідування діяльності сина нинішнього президента США Джо Байдена в Україні, а також у зв'язку зі штурмом Капітолія прибічниками Трампа 6 січня 2021 року, але обидва рази марно.

Виявилося, що мільярдер, перебуваючи на посаді президента Сполучених Штатів Америки, ділився з австралійським мільярдером Ентоні Праттом конфіденційною інформацією щодо своїх розмов з лідерами інших держав, у тому числі з главою України Володимиром Зеленським. Про це пише The New York Times.

У розпорядженні видання опинилися записи, на яких австралієць розповідає про свої бесіди з Трампом під час перебування того у Білому домі. Зокрема Пратт згадує, як експрезидент США ділився з ним подробицями телефонних розмов з лідерами інших держав.

Так, Трамп розповідав, що тиснув у 2019 році на президента України Володимира Зеленського з тим, щоб той допоміг запустити безпідставні корупційні розслідування проти Джо Байдена.

Новини за темою: Трамп може бути частково причетний до провалу оборони Ізраїлю, – ЗМІ

Нагадаємо, Трамп має постати перед судом у травні 2024 року за звинуваченням у зберіганні секретних документів після того, як він покинув Білий дім у січні 2021 року, а потім у перешкоджанні федеральним спробам вилучити їх із його маєтку Мар-а-Лаго в Палм-Спрінгс, штат Флорида.

Експрезидент не визнав себе винним за 40 обвинуваченнями в рамках кримінальної справи та неодноразово заперечував будь-які правопорушення.

Також Трампу висунули звинувачення у спробі сфальсифікувати вибори 2020 року.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США