USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Трамп може бути частково причетний до провалу оборони Ізраїлю, – ЗМІ

Експрезидент США міг випадково "злити" важливу для ізраїльтян інформацію
Дональд Трамп
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Колишній президент Сполучених Штатів Дональд Трамп може бути опосередковано причетний до провалу оборони Ізраїлю на початку вторгнення ХАМАСу. Про це пише видання Newsweek.

Коли відбувся "злив" інформації

Річ у тому, що у травні 2017 року Трамп зустрівся в Овальному кабінеті з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і послом Сергієм Кисляком. Головною темою було питання ІДІЛу. На тій зустрічі тодішній президент США передав Лаврову секретні документи, які американці отримали від Ізраїлю.

Трамп пізніше заявляв, що робив це виключно з міркувань безпеки.

"Як президент я хотів поділитися з Росією, на що я маю абсолютне право, фактами, що стосуються тероризму та безпеки польотів авіакомпаній. Є також гуманітарні причини, а також я хочу, щоб Росія значно посилила свою боротьбу з ІДІЛ і тероризмом", – заявляв ще у 2017 році Трамп.

Ще тоді висловлювалося припущення, що передача Трампом конфіденційної інформації з Ізраїлю могла зашкодити відносинам між двома країнами. Це також могло підвищити ймовірність того, що деталі можуть бути передані з Росії до Ірану, країни Перської затоки, яка є лютим противником Ізраїлю і давно підтримує ХАМАС.

Американці звинувачують Трампа

У соціальних мережах багато людей вважають, що передача Трампом ізраїльської інформації могла призвести до того, що Тегеран у результаті надав допомогу палестинській групі. Про це пишуть багато користувачів мережі X (Твіттер).

"Трамп передав військову інформацію росіянам. Росіяни, які є надзвичайно близькими союзниками Ірану, передали її Ірану. Іран передав цю інформацію ХАМАС. ХАМАС використав її для нападу на Ізраїль. Ось чому безпека інформації має значення. Республіканцям начхати на це", – пише музикант і композитор Мікель Джоллетт.

"ХАМАС, очевидно, знав, як обійти ізраїльську оборону "Залізний купол". Ймовірно, вони навчилися цьому від Ірану. Іран майже напевно отримав інформацію з Росії. І хто дав її Росії? Схоже, це Дональд Трамп на прохання Путіна", – пише журналіст і політичний коментатор Том Гартманн.

Білий дім спростовує

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не знайшли жодних доказів того, що Тегеран також стоїть за атаками.

"Ми ще не бачили доказів того, що Іран керував цією конкретною атакою або стояв за нею, але, безсумнівно, існує довгий зв’язок", – зазначив Блінкен.

Нагадаємо, Трамп має постати перед судом у травні 2024 року за звинуваченням у зберіганні секретних документів після того, як він покинув Білий дім у січні 2021 року, а потім у перешкоджанні федеральним спробам вилучити їх із його маєтку Мар-а-Лаго в Палм-Спрінгс, штат Флорида. Колишній президент не визнав себе винним за 40 обвинуваченнями в рамках кримінальної справи та неодноразово заперечував будь-які правопорушення.

Також Трампу висунули звинувачення у спробі сфальсифікувати вибори 2020 року.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії