USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кремль наказав мовчати: У мережі з'явилися супутникові знімки пошкодженого Чонгарського мосту

У РФ ніяк не відреагували на удар по мосту, ймовірно, через вказівки Кремля утримуватися від висвітлення певних тем
Чонгарський міст
Джерело: wikipedia

Чонгарський залізничний міст, що з'єднує окупований Крим із Херсонською областю, зазнав значних пошкоджень. Однак у РФ ніяк не відреагували на удар по мосту, ймовірно, через вказівки Кремля утримуватися від висвітлення певних тем, повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Японський дослідник, OSINT-аналітик Гіденорі Ватанаве у своєму Twitter показав, який вигляд мав міст станом на 30 липня. Судячи з опублікованих кадрів, залізнична переправа зазнала пошкоджень.

"Область, обведена червоною рамкою, здається пошкодженою. На півночі видно поїзд", – написав Ватанаве.

Аналіз ISW

В Інституті вивчення війни припускають, що відсутність реакції російських військових блогерів на український удар по мосту через Чонгар є помітним переломом у російських репортажах про війну в Україні і може свідчити про те, що Кремль наказав російським мілблогерам утримуватися від висвітлення певних тем.

Аналітики протягом останніх днів не спостерігали жодної дискусії на цю тему. Український удар не обговорювали навіть російські "воєнкори".

Крім того, жоден російський мілблогер не просував заяву голови окупаційної "адміністрації" Херсонської області Володимира Сальдо про те, що російські війська перехопили 12 українських крилатих ракет Strom Shadow, націлених на міст.

"Єдиним іншим російським джерелом, яке прокоментувало ці удари, був місцевий російський телеграм-канал, що підсилив ймовірні заяви російських туристів у цьому районі про те, що міст закритий для руху", – зазначили в ISW.

При цьому в Інституті вивчення війни згадали, як росіяни реагували на удар України по мосту 22 червня 2023 року. Тоді вони висловлювали масове обурення і занепокоєння. Ба більше, російські "воєнкори" регулярно коментують як успішні, так і нібито невдалі українські удари по російській логістиці.

"Міст Чонгар є помітним вузьким місцем уздовж важливої російської наземної лінії зв'язку і дуже малоймовірно, що російські військові блогери добровільно проігнорували б успішний або невдалий український удар по мосту", – йдеться в повідомленні.

Удар по Чонгарському мосту

Колаборант Сальдо 29 липня поінформував, що ЗСУ випустили по мосту 12 ракет Storm Shadow. За його словами, нібито російська ППО всі ракети збила.

Водночас у місцевих Telegram-каналах жителі скаржилися, що їх не пропускають через Чонгар із незрозумілих причин.

Увечері того ж дня Сили оборони України підтвердили успішну атаку по мосту. Сили оборони України успішно завдали удару по Чонгарському мосту вранці 29 липня 2023 року.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки