USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Колишній генерал-майор СБУ Шайтанов отримав 12 років за держзраду

Крім "зливу" даних РФ він також вербував працівників СБУ для вчинення теракту
Шайтанов
Колишній генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Колишній перший заступник керівника Центру спеціальних операцій "А" СБУ, генерал-майор Валерій Шайтанов засуджений до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Відповідний вирок виніс Шевченківський райсуд столиці.

Деталі справи

Шайтанов звинувачувався у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також у незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 КК України).

Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам РФ.

Також за завданням спецслужб країни-агресора він підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту. Його метою було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія Адама Осмаєва, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.

Тоді правоохоронці запобігли вбивству, запланованому спецслужбами РФ.

Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував Шайтанова, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

Зазначимо, що Шайтанов був затриманий ще у квітні 2020 року. Розгляд справи тривав із жовтня 2020 року, коли слідчі скерували обвинувальний акт до суду.

Хто такий Валерій Шайтанов

Валерій Шайтанов у березні 2008 року був нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Навесні 2014-го у складі підрозділу "Альфа" вів перемовини з керівником терористичного формування "Восток" Олександром Ходаковським.

Влітку 2015 року нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Восени того ж року керував групою, яка затримувала у Дніпрі заступника голови Дніпропетровської ОДА, голову партії "УКРОП" Геннадія Корбана.

Нагадаємо, ми писали, що екснардепу Євгену Мураєву повідомили про підозру в держзраді.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову