USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Держбюджет України отримав 17 млрд гривень від націоналізиції російських банків

Йдеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків Ощадбанку та ВЕБ РФ
гроші
Джерело: відкриті джерела

Державний бюджет України почав отримувати кошти від вилучення об'єктів власності Росії та її резидентів в Україні. На даний момент згідно з листом Державної казначейської служби йдеться про 3 млрд гривень, переказ яких відбувся в грудні.

Ця сума – залишки коштів на рахунках Міжнародного резервного банку та Промінвестбанку – українських дочірніх банків Ощадбанку та ВЕБ РФ, що були націоналізовані за рішенням РНБО від 11 травня 2022 року.

"Надходження коштів до спеціального фонду державного бюджету за кодом 21085000 "Кошти, отримані у зв'язку з виконанням закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" складає 3 169 094 303,31 гривні", – йдеться у листі казначейства.

Лист казначейства
Джерело: відкриті джерела

Зазначимо, що крім гривневого траншу в держбюджет також надійшли кошти в наступних валютах:

  • 4,672 млн євро;
  • 372,272 млн доларів США;
  • 53 227 фунтів стерлінгів;
  • 917 426 швейцарських франків;
  • 43 903 злотих.

"Фонд направив на адресу Державної казначейської служби України додаткове звернення від 6 грудня 2022 року, в якому висловив прохання в найкоротші терміни повідомити реквізити відповідних рахунків спеціального фонду державного бюджету України для подальшого перерахування коштів зазначених банків в іноземних валютах", – заявили у Фонді гарантування вкладів.

Надалі кошти будуть зараховані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Нагадаємо, 3 березня Верховна Рада ухвалила закон про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів. Згідно з законом, резиденти – це юрособи, які працюють в Україні, але серед бенефіціарів чи засновників яких є російський уряд.

1 квітня Рада ухвалила ще один закон. Він дозволив уточнити коло резидентів Росії, активи яких в Україні будуть вилучені примусово. Законопроєкт №7371 про примусове вилучення в Україні активів Сбербанку та ВЕБ РФ у ВР подав президент Володимир Зеленський, парламент ухвалив його 12 травня. Документ передбачає вилучення 5,8 млрд гривень активів Міжнародного резервного банку, який повністю належить Ощадбанку, та 4,5 млрд фінансових активів Промінвестбанку, 99,7% акцій якого належить ВЕБ РФ.

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time