USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати

З початку року ворог набрав до своїх лав близько 140 тисяч осіб
Мобілізація Росія
Мобілізація в Росії
Джерело: AP photo

Російська армія з початку року набрала до своїх лав близько 140 тисяч осіб, які навіть з урахуванням втрат збільшили вороже угруповання. Про це пише Defence Express, аналізуючи останні дані ГУР МО, які назвав представник розвідки Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist.

Так, у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України оновили дані щодо кількості сухопутної компоненти військ РФ, безпосередньо залучених до війни – 514 тисяч.

Військовий портал зазначає, що ключовим у цих цифрах можна вважати якраз темпи збільшення кількості окупантів, оскільки майже місяць тому Скібіцький озвучив кількість сухопутних сил ворога в 474 тисячі. Тобто за місяць приріст склав 40 тисяч.

А якщо брати дані з початку року, то загальна кількість російських військових, безпосередньо залучених у війну, збільшилася на 54–64 тисячі осіб.

Згідно з відомостями Генштабу ЗСУ, за квітень втрати в живій силі ворога становили близько 27 тисяч осіб, а від початку року – близько 84 тисяч. Якщо враховувати ці цифри, то тоді кількість призваних до російських військ від початку року до початку травня становить близько 140 тисяч, які не тільки повністю компенсували втрати, а й збільшили вороже угруповання, пишуть аналітики.

Новини за темою: Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР

Водночас видання підкреслює, що, попри великі цифри, вони співставні із заявами російської сторони. Зокрема, у лютому 2024 року заступник голови ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявляв, що темп призову у РФ на початку року становив 1060 новобранців на добу.

Там додають, що такі цифри досягаються без проведення так званих часткових мобілізацій, примусовий апарат якої залишається ще однією можливістю ворога значно прискорити темпи набору в армію. Але з темпами добровільного набору людей Москва навряд чи потребує примусової мобілізації.

Як відомо, раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що до 9 травня російська армія планує захопити Часів Яр Донецької області. А вже в червні РФ хоче розпочати наступ, до цього мобілізувавши 300 тисяч бійців.

Ще у березні від Міноборони Великої Британії була інформація, що Росія набирає щомісяця до армії близько 30 тисяч нових солдатів. Це дозволяє їй покривати втрати та продовжувати війну проти України. 

До того ж Росія з початку 2022 року на тимчасово окупованих територіях України примусово мобілізувала до своєї армії від 55 тисяч до 60 тисяч чоловіків. Про це повідомляв представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі