USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Швейцарія відкрила перше кримінальне провадження за обхід санкцій проти Росії, – FT

Швейцарські юристи вже назвали це рішення "поворотним моментом" у застосуванні обмежень проти РФ
Швейцарія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Швейцарія відкрила перше кримінальне провадження щодо порушення санкцій проти Росії. Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що генеральний прокурор Швейцарії відкрив кримінальне розслідування щодо ймовірних порушень російських обмежень неназваною компанією.

Вона нібито порушила швейцарські правила через використання дочірніх компаній за кордоном, заявила Генеральна прокуратура, відмовившись назвати групу або сектор, про який йдеться. 

"Цей крок проти швейцарської групи знаменує собою переломний момент у застосуванні санкцій у Швейцарії, яка ніколи раніше не визнавала, що розпочала кримінальне розслідування торгівлі з Росією", – кажуть у виданні.

Також там додають, що генеральний прокурор взявся за справу після того як Державний секретаріат з економічних питань (SECO), який відповідає за дотримання санкційного режиму в країні, звернувся до нього з проханням порушити кримінальне провадження.

Хоча Державний секретаріат з економічних питань відповідає за боротьбу з порушеннями санкцій, генеральний прокурор може ініціювати кримінальне провадження, "якщо важливість правопорушення це виправдовує", заявила прессекретарка генерального прокурора Лінда фон Бург.

Державний секретаріат з економічних питань також звернувся до прокурора з проханням порушити кримінальну справу проти другої компанії з аналогічних причин, але генеральний прокурор відхилив це прохання, постановивши, що це не є "справою особливої важливості".

"Федеральна прокуратура взяла на себе одне з цих проваджень і відмовилася взяти на себе друге", – сказала фон Бург.

Юрист Патрік Еберхардт із фірми Eversheds Sutherland у Женеві заявив, що це рішення стало "поворотним моментом" у застосуванні обмежень у Швейцарії.

"По-перше, влада Швейцарії сигналізує ринку, що вони не терплять обходу санкцій через дочірні компанії в таких місцях, як Дубай. По-друге, передавши справу федеральному прокурору, SECO також сигналізує, що вимагає значного покарання (за порушення закону, – ред.), можливо, навіть тюремного ув’язнення", – заявив він.

Державний секретаріат з економічних питань Швейцарії повідомив, що зараз розслідує "кілька випадків" можливих порушень санкцій іноземними дочірніми структурами швейцарських компаній, зазначають у виданні.  

Загалом SECO ініціював 49 адміністративних проваджень щодо можливих порушень обмежень, пов'язаних з Росією.

За даними FT, кілька швейцарських сировинних трейдерів використовували іноземні дочірні компанії в Об'єднаних Арабських Еміратах, щоб сприяти продовженню торгівлі з Росією з початку війни.

Також нагадаємо, Європейський Союз у п'ятницю, 23 лютого, ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. 

Економічні обмеження було ухвалено з нагоди другої річниці російської агресії проти України.  

Читайте також:
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг
Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук