USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Російські виробники "Кинджалів" оминули санкції і досі отримують запчастини з Євросоюзу, – ЗМІ

Один "Кинджал" обходиться російському бюджету у 10 мільйонів доларів
Кинджал
Джерело: відкриті джерела

Підрядники підприємств, які виготовляють найнебезпечнішу з керованих російських ракет "Кинджал", досі уникають західних санкцій і отримують необхідні для роботи товари з Європи. Про це йдеться у розслідуванні, яке провело видання The Insider.

Зазначається, що під час війни "Ростех" наростив виробництво "Кинджалів". Одна така ракета обходиться російському бюджету у 10 мільйонів доларів.

Ракети "Кинджал", розроблені на основі ракет "Іскандер", випускає російська корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НВК "КБМ") з Коломни (РФ). Вона входить до холдингу "Високоточні комплекси" держкорпорації "Ростех". Очільником "КБМ" є 64-річний Сергій Пітіков.

Сергій Пітіков
Джерело: The Insider

Після того як продукція, розроблена його бюро, почала вбивати тисячі мирних жителів України, Пітіков не звільнився.

"Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата – понад 30 млн рублів на рік. У звичайних співробітників підприємства зарплати в десятки разів менші: так, монтажнику пропонують від 50 тисяч на місяць до вирахування податків, слюсарю-збиральнику – від 60 тисяч, а оператору верстатів – від 70 тисяч", – припускають автори.

Що відомо про родину Пітікова?

Журналісти з’ясували, що дочка та онуки головного російського виробника ракет живуть у Швеції. У 2021 році Майя Пітікова купила будинок у містечку Рюдсгорд недалеко від Мальме приблизно за пів мільйона євро.

Маєток Пітікової
Джерело: The Insider

Хто постачає необхідні компоненти росіянам?

На Заході у Сергія Пітікова не лише сім'я, а й постачальники: з-за кордону підрядники виробника "Кинджалів" одержують необхідні для виробництва компоненти. 

"The Insider вже писав про американські мікросхеми від Texas Instruments, Analog Devices та Altera, які використовуються в "Кинджалах". Наразі з'ясувалося, що московське ТОВ "ЕТС Електронікс", створене у 2021 році, ввозить мікросхеми цих виробників через китайську компанію ETC Electronics Limited", – зазначають у публікації.

Мікросхеми для ТОВ "ЕТС Електронікс"
Джерело: The Insider

Формальним засновником "ЕТС Електронікс" є 38-річна Катерина Кулаковська. 

"Як встановив The Insider, це співробітниця підрозділу "Мікрона", що належить "Ростеху". Фірма "ЄТС Електронікс" під час війни брала участь у форумі "Армія-2022", отримавши диплом від міністра оборони Сергія Шойгу. Але під санкції Євросоюзу наразі не потрапила", – додають у виданні.

Автори уточнюють, що необхідні для виробництва "Кинджалів" товари завозять і з Європи

Згідно з інформацією на сайті держзакупівель РФ, НВК "КБМ" отримує камери тепла та холоду виробництва компанії Espec від московського ТОВ "Остек-Тест", що й під час війни імпортує обладнання з Польщі. Відправником була компанія Intertrans Sp. z o.o. з міста Седльце.

Обладнання з Польщі для РФ
Джерело: The Insider

Особливо багато поставок йде з Німеччини

"Так, токарні верстати НВК "КБМ" постачало ТОВ "KEB-Рус". Це партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів та розробник систем управління для технологічних процесів та обладнання на їх основі. Під час війни "KEB-Рус" імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини", – йдеться у розслідуванні.

Компанія КЕB-РУС
Джерело: The Insider

Постачальник рушничних свердел та інших інструментів виробника Sandvik для НВК "КБМ" – ТОВ "Світ верстатника". Російський оборонний підрядник отримує продукцію Sandvik від IR-Logistik GMBH із Берліна. Наприклад, у січні цього року було здійснено постачання змінних робочих інструментів.

Російський оборонний підрядник отримує продукцію Sandvik від IR-Logistik GMBH із Берліна
Джерело: The Insider

Зазначається, що розробником "мізків" для "Кинджалів" є Науково-дослідний інститут електронних приладів (НДІЕП), що також входить у "Ростех".

Його підрядником є АТ "Радіант-ЕК", яке також постачало інтегральні мікросхеми, і безпосередньо НВК "КБМ". "Радіант-ЕК" імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів (відправник – Advantek Gmbh), уточнюється в публікації.

"Радіант-ЕК" імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів
Джерело: The Insider

За даними розслідувачів, іще одна російська фірма, яка має держконтракт з НДІЕП і НВК "КБМ", – ТОВ "Сонатек", яка пропонує "сучасне вимірювальне та металообробне обладнання від провідних світових виробників".

"Європейські торгові контрагенти "Сонатека" – UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z o.o. (Польща), UAB CUST LT (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвія), Groupe D'Investissement Financier SA (Бельгія), Aberlink Ltd (Велика Британія) та інші", – підсумовують автори.

Новини за темою: РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї, – супутникові знімки

Раніше ми повідомляли, що у Росії заговорили про перше застосування нових дронів-камікадзе "Італмас" або "Герань-3".

Напередодні ж в Повітряних силах України відзвітували про збиття ударного БПЛА невстановленого типу.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону