USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Російські виробники "Кинджалів" оминули санкції і досі отримують запчастини з Євросоюзу, – ЗМІ

Один "Кинджал" обходиться російському бюджету у 10 мільйонів доларів
Кинджал
Джерело: відкриті джерела

Підрядники підприємств, які виготовляють найнебезпечнішу з керованих російських ракет "Кинджал", досі уникають західних санкцій і отримують необхідні для роботи товари з Європи. Про це йдеться у розслідуванні, яке провело видання The Insider.

Зазначається, що під час війни "Ростех" наростив виробництво "Кинджалів". Одна така ракета обходиться російському бюджету у 10 мільйонів доларів.

Ракети "Кинджал", розроблені на основі ракет "Іскандер", випускає російська корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НВК "КБМ") з Коломни (РФ). Вона входить до холдингу "Високоточні комплекси" держкорпорації "Ростех". Очільником "КБМ" є 64-річний Сергій Пітіков.

Сергій Пітіков
Джерело: The Insider

Після того як продукція, розроблена його бюро, почала вбивати тисячі мирних жителів України, Пітіков не звільнився.

"Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата – понад 30 млн рублів на рік. У звичайних співробітників підприємства зарплати в десятки разів менші: так, монтажнику пропонують від 50 тисяч на місяць до вирахування податків, слюсарю-збиральнику – від 60 тисяч, а оператору верстатів – від 70 тисяч", – припускають автори.

Що відомо про родину Пітікова?

Журналісти з’ясували, що дочка та онуки головного російського виробника ракет живуть у Швеції. У 2021 році Майя Пітікова купила будинок у містечку Рюдсгорд недалеко від Мальме приблизно за пів мільйона євро.

Маєток Пітікової
Джерело: The Insider

Хто постачає необхідні компоненти росіянам?

На Заході у Сергія Пітікова не лише сім'я, а й постачальники: з-за кордону підрядники виробника "Кинджалів" одержують необхідні для виробництва компоненти. 

"The Insider вже писав про американські мікросхеми від Texas Instruments, Analog Devices та Altera, які використовуються в "Кинджалах". Наразі з'ясувалося, що московське ТОВ "ЕТС Електронікс", створене у 2021 році, ввозить мікросхеми цих виробників через китайську компанію ETC Electronics Limited", – зазначають у публікації.

Мікросхеми для ТОВ "ЕТС Електронікс"
Джерело: The Insider

Формальним засновником "ЕТС Електронікс" є 38-річна Катерина Кулаковська. 

"Як встановив The Insider, це співробітниця підрозділу "Мікрона", що належить "Ростеху". Фірма "ЄТС Електронікс" під час війни брала участь у форумі "Армія-2022", отримавши диплом від міністра оборони Сергія Шойгу. Але під санкції Євросоюзу наразі не потрапила", – додають у виданні.

Автори уточнюють, що необхідні для виробництва "Кинджалів" товари завозять і з Європи

Згідно з інформацією на сайті держзакупівель РФ, НВК "КБМ" отримує камери тепла та холоду виробництва компанії Espec від московського ТОВ "Остек-Тест", що й під час війни імпортує обладнання з Польщі. Відправником була компанія Intertrans Sp. z o.o. з міста Седльце.

Обладнання з Польщі для РФ
Джерело: The Insider

Особливо багато поставок йде з Німеччини

"Так, токарні верстати НВК "КБМ" постачало ТОВ "KEB-Рус". Це партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів та розробник систем управління для технологічних процесів та обладнання на їх основі. Під час війни "KEB-Рус" імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини", – йдеться у розслідуванні.

Компанія КЕB-РУС
Джерело: The Insider

Постачальник рушничних свердел та інших інструментів виробника Sandvik для НВК "КБМ" – ТОВ "Світ верстатника". Російський оборонний підрядник отримує продукцію Sandvik від IR-Logistik GMBH із Берліна. Наприклад, у січні цього року було здійснено постачання змінних робочих інструментів.

Російський оборонний підрядник отримує продукцію Sandvik від IR-Logistik GMBH із Берліна
Джерело: The Insider

Зазначається, що розробником "мізків" для "Кинджалів" є Науково-дослідний інститут електронних приладів (НДІЕП), що також входить у "Ростех".

Його підрядником є АТ "Радіант-ЕК", яке також постачало інтегральні мікросхеми, і безпосередньо НВК "КБМ". "Радіант-ЕК" імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів (відправник – Advantek Gmbh), уточнюється в публікації.

"Радіант-ЕК" імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів
Джерело: The Insider

За даними розслідувачів, іще одна російська фірма, яка має держконтракт з НДІЕП і НВК "КБМ", – ТОВ "Сонатек", яка пропонує "сучасне вимірювальне та металообробне обладнання від провідних світових виробників".

"Європейські торгові контрагенти "Сонатека" – UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z o.o. (Польща), UAB CUST LT (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвія), Groupe D'Investissement Financier SA (Бельгія), Aberlink Ltd (Велика Британія) та інші", – підсумовують автори.

Новини за темою: РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї, – супутникові знімки

Раніше ми повідомляли, що у Росії заговорили про перше застосування нових дронів-камікадзе "Італмас" або "Герань-3".

Напередодні ж в Повітряних силах України відзвітували про збиття ударного БПЛА невстановленого типу.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров