USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Далекобійні ракети і не тільки. Адміністрація Байдена оголосила про додаткову безпекову допомогу Україні

Якщо Конгрес не схвалить запит президента на додаткове фінансування національної безпеки, це буде один з останніх пакетів допомоги для України
військові США й України
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати сьогодні оголосили про новий пакет зброї та обладнання для України. Цей пакет передбачає до 175 мільйонів доларів військової  допомоги. Про це заявив державний секретар Ентоні Блінкен, йдеться на офіційному сайті Державного департаменту США.

Пакет включає:

  • боєприпаси для ППО;
  • боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS;
  • артилерійські боєприпаси;
  • високошвидкісні протирадіолокаційні ракети;
  • протитанкові ракети;
  • патрони для стрілецької зброї;
  • боєприпаси для руйнування перешкод;
  • обладнання для захисту критичної інфраструктури;
  • допоміжне обладнання.

Глава Держдепу наголосив, якщо Конгрес не підтримає нове фінансування допомоги – "це буде один з останніх пакетів для України у сфері безпеки, які Сполучені Штати можуть надати".

"Допомога Україні у захисті від російської агресії та забезпеченні її майбутнього відповідає інтересам нашої національної безпеки та сприяє глобальній стабільності в усьому світі і нам необхідно, щоб Конгрес вжив заходів негайно", – зазначив Блінкен.

Новини за темою: У США пояснили, чому допомога Ізраїлю та Україні повинна бути об’єднаною

Що цьому передувало

На початку жовтня Конгрес США ухвалив законопроєкт про тимчасовий бюджет. Він не включав нового фінансування допомоги Україні, оскільки таку ініціативу вирішили розглядати окремо. Пізніше президент Джо Байден запропонував Конгресу виділити 106 мільярдів доларів. Більшість з цих коштів – 60 млрд доларів – хочуть направити на допомогу Україні. Також пакет передбачав допомогу Ізраїлю.

Однак ініціатива глави государства зіткнулася з опором у Палаті представників США, де новий спікер Майк Джонсон захотів розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо. Він вніс окремий пакет для Ізраїлю на розгляд Палати, його підтримали. Втім, в Сенаті, де більшість у демократів, не захотіли навіть розглядати таку ініціативу Джонсона. Там підтримали об’єднання допомоги Україні та Ізраїлю в один пакет.

Президент Джо Байден назвав "божевіллям" можливість припинення військової допомоги Україні. Лідер США вважає, що перспектива припинення військової допомоги Україні "просто неправильна".

"Нездатність підтримати Україну – це просто божевілля. Це суперечить інтересам США", – сказав Байден.

Він зазначив, що Сполучені Штати продовжать надавати допомогу Україні.

"Ми це зробимо", – підсумував американський лідер.

Новини за темою: Байден на тлі рішення Конгресу: Ми не можемо допустити, щоб допомога Україні була перервана

Чому виникли дискусії

У вівторок, 5 грудня, демократична більшість у Сенаті Сполучених Штатів представила пакет заходів з національної безпеки на суму близько 111 млрд доларів. Документ передбачає надання фінансової допомоги Україні та Ізраїлю, а також комплекс заходів захисту південного кордону з Мексикою. Втім це питання викликало жваві суперечки між демократами та республіканцями.

Нагадаємо, палата представників США підтримала законопроєкт про продовження тимчасового фінансування уряду, щоб запобігти шатдауну. Законопроєкт запропонував спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон.

А 16 листопада президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав закон про тимчасове фінансування уряду США без фінансування підтримки України та Ізраїлю.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, – Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, – Bild