USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В США схвалили бюджет для уникнення шатдауну, але без допомоги Україні: Чи підпише цей закон Байден?

Конгрес має розглянути нагальні потреби національної безпеки та внутрішні потреби, включаючи фінансування Ізраїлю та України
Байден під час візиту у Київ

Байден у Києві

Джерело: Уніан

Палата представників США підтримала законопроєкт про продовження тимчасового фінансування уряду, щоб запобігти шатдауну. Законопроєкт запропонував спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон. Схвалений Палатою представників законопроєкт передбачає продовження фінансування уряду США після 17 листопада – тоді має закінчитися дія попереднього тимчасового бюджету, ухваленого на початку жовтня.

Таким чином американський уряд до 19 січня матиме кошти на військове будівництво, справи ветеранів, транспорт, житло та Міністерство енергетики. Потреби решти уряду профінансують другим етапом до 2 лютого. Такий план, запропонований спікером Майком Джонсоном, надасть американським законодавцям більше часу, щоб спробувати обговорити та ухвалити законопроєкти про бюджет на весь рік.

До цього тимчасового фінансування, як і до попереднього, не увійшли кошти на підтримку України. Не закладена до тимчасового бюджету і допомога Ізраїлю. Водночас в законопроєкті не було скорочено видатки, як того вимагали трампісти. Далі цей законопроєкт має схвалити Сенат, а потім документ піде на підпис президенту Джо Байдену. Очікується, що Сенат розгляне тимчасовий бюджет наприкінці тижня, а саме у п'ятницю, 17 листопада.

Новини за темою: Байден випереджає Трампа, однак програє іншим республіканцям, – опитування

Байден підпише закон, якщо його підтримає Сенат

Президент США Джо Байден готовий підписати схвалений Палатою представників законопроєкт про державне фінансування, якщо його прийме Сенат. Про це заявив представник Білого дому, повідомляє CNN.

У Білому домі зазначили, що Байден підпише закон, якщо його підтримає Сенат. Він також закликав Конгрес ухвалити фінансування для Ізраїлю, України та безпеки кордонів.

"Конгрес також має розглянути нагальні потреби національної безпеки та внутрішні потреби, включаючи фінансування Ізраїлю, України, гуманітарну допомогу, безпеку кордонів та інші важливі пріоритети, які мають підтримку обох партій", – сказав чиновник.

Раніше Білий дім розкритикував цей законопроєкт, назвавши його несерйозним, нездійсненним та таким, що загрожує національній безпеці країни й внутрішнім програмам.

Новини за темою: Байден і Сі Цзіньпін можуть зустрітися найближчим часом, – Reuters

Що цьому передувало

На початку жовтня Конгрес США ухвалив законопроєкт про тимчасовий бюджет. Він не включав нового фінансування допомоги Україні, оскільки таку ініціативу вирішили розглядати окремо. Пізніше президент Джо Байден запропонував Конгресу виділити 106 мільярдів доларів. Більшість з цих коштів – 60 млрд доларів – хочуть направити на допомогу Україні. Також пакет передбачав допомогу Ізраїлю.

Однак ініціатива глави государства зіткнулася з опором у Палаті представників США, де новий спікер Майк Джонсон захотів розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо. Він вніс окремий пакет для Ізраїлю на розгляд Палати, його підтримали. Втім, в Сенаті, де більшість у демократів, не захотіли навіть розглядати таку ініціативу Джонсона. Там підтримали об’єднання допомоги Україні та Ізраїлю в один пакет.

Нагадаємо, речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що ситуація з тимчасовим бюджетом Сполучених Штатів Америки не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше. Він нагадав, що зараз ця сума складає близько 1,6 млрд доларів на оборону України та 1,23 млрд доларів прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні та енергетичні проєкти. Натомість шатдаун американського уряду, за його словами, міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg