USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Байден підписав закон про тимчасовий бюджет США. Допомоги Україні немає

Без цього документа американський уряд припинив би роботу відразу після опівночі 19 листопада
Джо Байден
Джо Байден
Джерело: відкриті джерела

У четвер, 16 листопада, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав закон про тимчасове фінансування уряду США без фінансування підтримки України та Ізраїлю. Про це повідомляє Білий дім.

Підписаний Байденом "Закон про подальші асигнування та інші розширення 2024 року", надає федеральним агентствам асигнування на 2024 фінансовий рік до 19 січня 2024 року для продовження проєктів і заходів у чотирьох законопроєктах.

Для решти восьми законопроєктів про асигнування забезпечується фінансування до 2 лютого 2024 року.

Без цього документа американський уряд припинив би роботу відразу після опівночі 19 листопада. Тоді федеральні працівники – зокрема військовослужбовці та агенти безпеки – працювали б без оплати або були б змушені піти у відпустку напередодні Дня подяки.

Що цьому передувало?

Днями Палата представників США підтримала законопроєкт про продовження тимчасового фінансування уряду, щоб запобігти шатдауну. Законопроєкт запропонував спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон. 

Тож американський уряд до 19 січня матиме кошти на військове будівництво, справи ветеранів, транспорт, житло та Міністерство енергетики. Потреби решти уряду профінансують другим етапом до 2 лютого. Такий план, запропонований спікером Майком Джонсоном, надасть американським законодавцям більше часу, щоб спробувати обговорити та ухвалити законопроєкти про бюджет на весь рік.

До цього тимчасового фінансування, як і до попереднього, не увійшли кошти на підтримку України. Не закладена до тимчасового бюджету і допомога Ізраїлю. Водночас в законопроєкті не було скорочено видатки, як того вимагали трампісти.

До цього

На початку жовтня Конгрес США ухвалив законопроєкт про тимчасовий бюджет, який не включав нового фінансування допомоги Україні, оскільки таку ініціативу вирішили розглядати окремо. Пізніше президент Джо Байден запропонував Конгресу виділити 106 мільярдів доларів. Більшість з цих коштів – 60 млрд доларів – хочуть направити на допомогу Україні. Також пакет передбачав допомогу Ізраїлю.

Однак ініціатива глави государства зіткнулася з опором у Палаті представників США, де новий спікер Майк Джонсон захотів розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо. І вніс окремий пакет для Ізраїлю на розгляд Палати, його підтримали. Втім, в Сенаті, де більшість у демократів, не захотіли навіть розглядати таку ініціативу Джонсона, а підтримали об’єднання допомоги Україні та Ізраїлю в один пакет.

Новини за темою: Байден подав до Конгресу запит на понад 60 млрд доларів військової допомоги для України

Нагадаємо, речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що ситуація з тимчасовим бюджетом Сполучених Штатів Америки не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше. Політик нагадав, що зараз ця сума складає близько 1,6 млрд доларів на оборону України та 1,23 млрд доларів прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні та енергетичні проєкти.

Натомість шатдаун (нагадаємо, це стан, коли частина американського уряду не працює через те, що не був ухвалений новий бюджет, у який закладені кошти для роботи урядових установ, – ред.) американського уряду, за словами Ніколенка, міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg