USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чому недоречно зображати на щиті монумента "Батьківщина-Мати" тризуб: Відповів Володимир В'ятрович

На думку історика, доречніше було б залишити щит на монументі взагалі без зображення
Батьківщина-Мати
Джерело: відкриті джерела

Радянський герб на щиті монумента "Батьківщина-Мати" цього року планують замінити на тризуб. В ефірі UWN народний депутат України, голова Українського інституту національної пам’яті (2014-2019 рр.) Володимир В’ятрович пояснив, чому таке рішення, з історичної точки зору, є не дуже доречним. 

У серпні 2022 року у Мінкульті заявили, що радянський герб зі щита монумента "Батьківщина-Мати" у Києві приберуть наступного року. Володимир В’ятрович нагадав, що зробити це мають згідно з українським законодавством беззаперечно. 

Водночас, на думку історика, більш компромісним варіантом, з історичної точки зору, було б залишити монумент взагалі без зображення. 

"Як на мене, більш компромісним варіантом було б просто, щоб залишити без жодного зображення. Мені здається, що ця скульптура залишається зразком радянського монументального мистецтва, тому дописувати там тризуб не дуже є доречним. Тому я з тих, хто голосував за те, щоб просто прибрати радянський герб, не намагатися українізувати цю радянську скульптуру", – наголосив В'ятрович. 

Також нардеп порадив не шукати "конспірологічні загадки" в тому, що "Батьківщина-Мати" дивиться на схід. 

"Тут немає якоїсь таємниці, намагання побачити в цьому якийсь антиросійський символ – це вже трохи конспірологія. Насправді очевидно, що це свідомо радянський пам’ятник, в радянському дусі зроблено і, очевидно, відкритий за участі Леоніда Брежнєва, тому жодних антиросійських і антирадянських мотивів не могло бути і мені здається, що їх шукати зараз – марна справа", – підсумував В'ятрович. 

Голосування в "Дії"

У застосунку "Дія" тривало голосування на тему "Як бути з гербом СРСР на щиті "Батьківщини-Матері" у Києві". 85% українців проголосували за заміну герба СРСР на тризуб. Водночас мистецтвознавці заявили, що радянський герб технічно важко демонтувати.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"