USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Через санкції поставки нафти Росією впали до мінімуму, – Bloomberg

Крім скорочення постачання у Європу зменшилися поставки й в Азію
російська нафта
Джерело: відкриті джерела

Західні санкції по відношенню до експорту російської нафти працюють. Так, її поставки у грудні впали до мінімуму за 2022 рік, повідомляє Bloomberg.

Аналітики видання зазначають, що загальний добовий обсяг морських перевезень російської нафти минулого місяця в середньому знизився на 117 тисяч барелів, до 2,615 млн барелів. Крім скорочення поставок в Європу суттєво знизилися обсяги поставок і в Китай, Індію та Туреччину. Це три країни, які стали єдиними великими покупцями нафти з Росії. Відтак експорт за грудень впав у середньому до 2,42 млн барелів на день.

Журналісти пишуть, що в цілому вантажні рейси Росії стали тривалішими. Якщо раніше в порти Роттердаму нафта доставлялася за сім днів, то тепер потрібно витратити в середньому 31 день із балтійських портів до Індії. Це є додатковим тиском на і без того обмежений флот танкерів.

Крім санкцій на обмеження експорту нафти впливають навіть погодні умови.

"Шторми, мабуть, відіграли значну роль у порушенні потоків з чорноморських і тихоокеанських портів минулого місяця: завантаження в Козьминому було зупинене через погану погоду на понад 11 днів у грудні, за даними оператора трубопроводу ПАТ "Транснафта". Проте нестача суден для перевезення вантажів на значно більші відстані, необхідні після заборони ЄС на морський імпорт сирої нафти з Росії, також може вплинути", – пишуть автори публікації.

Нагадаємо, 5 грудня, офіційно набуло чинності рішення Євросоюзу про запровадження ембарго на постачання російської нафти. В результаті російські чиновники заявили, що Росія може скоротити видобуток нафти на 500–700 тисяч барелів на добу у відповідь на обмеження цін на її експорт. А ціни на нафту продовжують падати через стан світової економіки.

Читайте також:
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації