USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Ембарго на постачання російської нафти в ЄС набуло чинності: як це позначиться на Росії

З сьогоднішнього дня країни ЄС купуватимуть російську нафту за ціною не більше 60 доларів за барель
нафта
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 5 грудня, офіційно набуло чинності рішення Євросоюзу про запровадження ембарго на постачання російської нафти. Про це йдеться у офіційному журналі ЄС.

Згідно з цим рішенням, відсьогодні країни Євросоюзу можуть купувати російську нафту, якщо її ціна не перевищуватиме 60 доларів за барель. Крім цього, європейським компаніям заборонено страхувати морські перевезення російської нафти до третіх країн. А з 5 лютого наступного року такі ж обмеження будуть введені і щодо нафтопродуктів з Росії.

Ембарго на російську нафту - заборону на купівлю, імпорт чи передачу сировини було погоджене Євросоюзом у шостому пакеті санкцій на початку червня цього року. Виняток був зроблений лише щодо імпорту нафти трубопроводом у ті країни ЄС, які сильно залежали від поставок з Росії через своє географічне положення. Тобто, тимчасово нафта буде продовжувати поставлятися у Болгарію та по нафтопроводу "Дружба".

За прогнозами європейців, експорт російської нафти, завдяки ембарго буде скорочено на понад 90% до кінця року, однак за даними Bloomberg, цього вдалося досягти вже у 20-х числах листопада.

Які наслідки для Росії матиме ембарго

The Wall Street Journal, аналізуючи наслідки ембарго для Росії зазначало, що санкції Євросоюзу стали жорсткішими, аніж це передбачалось раніше, оскільки в них включена також заборона на страхування всіх танкерів з російською сирою нафтою. За даними видання, це підірве прагнення Росії щодо продажу своєї нафти в країни Азії, а також позбавить Кремль доходів, які б він спрямував на війну з Україною. А це, за попередніми підрахунками - близько 10 мільярдів доларів на рік. І спроба переорієнтувати нафтові потоки на азіатські країни, пише видання, не допоможе Росії компенсувати свої втрати, оскільки її нафта на азійських ринках майже на 34 долари дешевша ніж ф'ючерси на нафту Brent. 

Що стосується втрат Росії на європейському ринку - то вони не менш суттєві, адже доходи від експорту російської нафти в країни ЄС щомісяця складали близько 20 мільярдів євро. Крім того, низка європейських країн з 2023 року планує повністю відмовитися від російської сировини. Так, канцлер Нимеччини Олаф Шольц заявив, що країна вже з 1 січня наступного року, може повністю припинити закупівлі нафти з Росії. 

Також країни Євросоюзу, за даними Reuters, обговорюють можливість перегляду цінової стелі на російську нафту кожні два місяці, з урахуванням змін на ринку, в сторону її зниження.

Читайте також:
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком