USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження

Це є найбільшим зростанням починаючи з 2009 року
зброя
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році загальні світові військові витрати сягнули 2443 мільярдів доларів, збільшившись на 6,8% в реальному вираженні. Це є найбільшим зростанням починаючи з 2009 року. Про це йдеться у дослідженні Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Зазначається, що вперше з 2009 року військові витрати зросли в усіх п’яти географічних регіонах, визначених SIPRI, причому особливо значне зростання було зафіксовано в Європі, Азії та Океанії та на Близькому Сході.

"Безпрецедентне зростання військових витрат є прямою відповіддю на глобальне погіршення миру та безпеки. Держави віддають перевагу військовій силі, але вони ризикують розгорнути спіраль дії-реакції у все більш нестабільному геополітичному ландшафті та безпеці", – заявив старший науковий співробітник Програми військових витрат і виробництва озброєнь SIPRI Нань Тянь.

Як зазначають автори дослідження, Сполучені Штати Америки, Китай і Росія очолили список країн з найбільшими військовими витратами. Водночас країни з першої десятки збільшили такі витрати минулого року.

На першому місці у світі за рівнем військових витрат, як і раніше, перебувають Сполучені Штати. Їхні витрати зросли на 2,3% і у 2023 році склали 916 млрд доларів. Це 68% загальних військових витрат НАТО.

У 2023 році більшість європейських членів альянсу збільшили свої військові витрати. Їхня сукупна частка у блоці склала 28%, що є найвищим показником за десятиліття. Решта 4% надійшли з Канади та Туреччини.

"Для європейських країн НАТО останні два роки війни в Україні докорінно змінили перспективи безпеки. Ця зміна сприйняття загрози відображається у зростанні частки ВВП, що спрямовується на військові витрати, при цьому ціль НАТО у 2% все частіше розглядається як базова лінія, а не поріг, якого потрібно досягти", – наголосив дослідник Програми військових витрат і виробництва озброєнь SIPRI Лоренцо Скараццато.

Загалом у 2023-му на частку 31 члена альянсу припало 1,341 трлн доларів, що відповідає 55% світових військових витрат, йдеться у дослідженні.

Друге місце у списку посідає Китай. Держава виділила приблизно 296 мільярдів доларів на військові потреби у 2023 році, що на 6% більше, ніж у 2022-му. Це було 29-те поспіль річне зростання військових витрат країни. На Китай припадає половина загальних військових витрат у регіоні Азії та Океанії.

Військові витрати Росії зросли на 24% – до 109 мільярдів доларів у 2023 році, що на 57% більше з 2014 року, коли Росія анексувала Крим. У 2023 році військові витрати Росії становили 16% від загальних державних витрат, а її військовий тягар (військові витрати як частка валового внутрішнього продукту) становив 5,9%.

Як наголошують у дослідженні, війна та напруженість на Близькому Сході сприяють найбільшому збільшенню витрат за останнє десятиліття – 200 млрд доларів, що на 9% більше.

Військові витрати Ізраїлю – другі за величиною в регіоні після Саудівської Аравії – зросли на 24% і досягли 27,5 млрд доларів у 2023 році. Зростання було пов'язане головним чином із наступом Ізраїлю у Секторі Гази у відповідь на напад бойовиків ХАМАСу.

Військові витрати в Центральній Америці та Карибському басейні у 2023 році були на 54% вищими, ніж у 2014 році. На це вплинуло зростання рівня злочинності – у регіоні тепер ширше використовуються збройні сили проти злочинних угруповань.

У 2023 році Індія посіла четверте місце у світі за витратами на військові потреби – 83,6 млрд доларів, що на 4,2% вище, ніж у 2022-му.

Найбільше відсоткове зростання військових витрат у світі спостерігалося в Демократичній Республіці Конго (+105%), де існує затяжний конфлікт між урядом та недержавними збройними угрупованнями.

У Південному Судані було друге за величиною відсоткове зростання (+78%) на тлі внутрішнього насильства та наслідків громадянської війни.

З європейських країн найбільше зростала Польща. Нині вона займає 14-те місце у світі за військовими витратами.

Витрати країни становили 31,6 мільярда доларів після зростання на 75% між 2022-м і 2023 роками, що є найбільшим щорічним зростанням серед європейських країн.

Раніше у британській розвідці повідомляли, що Росія готується до довгої війни і, ймовірно, збільшує витрати на армію. Зазначалося, що Кремль планує спрямувати 30% загальних витрат держбюджету на війну у 2024 році.

Читайте також:
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів