USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Російська нафта впала в ціні до 50 доларів

Цей рік буде важким для більшої частини світової економіки
нафта
Джерело: відкриті джерела

Середня ціна на нафту основної російської марки Urals у грудні 2022 року впала до 50,47 долара за барель. Це на 30,6% нижче, ніж у грудні 2021 року (72,71 долара), повідомляє російський Мінфін. 

Середня ціна на Urals у 2022 році була 76,09 долара за барель, що на 10,3% вище, ніж у 2021 році (69,0 доларів за барель).

Що було раніше 

4 січня повідомлялося, що на падіння цін на нафту впливає глобальна рецесія. За даними Reuters, ф'ючерси на нафту Brent з постачанням у березні впали на 0,1% до 81,97 долара за барель. Нафта WTI подешевшала на 0,3% – до 76,65 долара за барель.

Аналітики зазначають, що саме Brent зазнала найбільших одноденних втрат більш ніж за останній квартал, хоча обидва контракти впали понад 4% у вівторок, 3 січня.

За словами ринкового аналітика IG Єапа Джуна Ронга, головними каталізаторами падіння цін стали події в Китаї.

"Запобіжні ознаки глобальної рецесії, слабке відновлення Китаю через зростання кількості випадків COVID-19, відновлення зміцнення долара США та послаблення схильності до ризику – все це каталізатори, які тримають ціни на нафту під контролем відразу", – зазначив він.

Видання зауважує, що китайський уряд збільшив експортні квоти на нафтопродукти першої партії на 2023 рік, що свідчить про очікування слабкого внутрішнього попиту. 

Що стосується найбільшого експортера нафти – Саудівської Аравії, то країна може ще більше знизити ціни на свій флагманський сорт нафти Arab Light для Азії в лютому після того, як у січні вони були встановлені на 10-місячному мінімумі. Журналісти наголошують, що це відбувається через побоювання з приводу надмірної пропозиції, що продовжують затьмарювати ринок.

"Ринок, як і раніше, стурбований впливом макроекономічних факторів, таких як знижувальний тиск в економіці", – кажуть аналітики Haitong Futures.

Журналісти нагадують, що глава МВФ попереджала про важкий рік для більшої частини світової економіки, оскільки основні двигуни глобального зростання – США, Європа і Китай – зазнають послаблення активності.

ФРС підвищила процентні ставки на 50 базисних пунктів (б.п.) у грудні після чотирьох послідовних підвищень на 75 б.п. кожне. Якщо ФРС посилить підвищення ставок, це може сповільнити економіку та знизити споживання палива.

Деяку підтримку нафти послабило долар у середу після значного зростання на попередній сесії. Більш слабкий долар зазвичай підвищує попит на нафту, оскільки товари, номіновані в доларах, стають дешевшими для власників інших валют.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні