USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю

Кількість бажаючих отримати дозвіл на зброю в Україні зростає
пістолет
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За даними Міністерства внутрішніх справ, українці за вісім місяців оформили майже 226 тисяч заявок на дозвіл отримати зброю. З них понад 210 тисяч схвалили. Порівняно із першими місяцями існування Єдиного реєстру зброї, середня кількість заяв у місяць зросла у 1,8 раза, повідомляє Опендатабот.

Зазначається, що 93% заявок, поданих до Реєстру у період з червня 2023-го по лютий 2024 року, було схвалено. Йдеться про понад 210 тис. дозволів.

"За перші три місяці роботи українці подали понад 57 тис. заявок, з них 87% було схвалено. Надалі попит на зброю зростав. Так, протягом наступних п'яти місяців українці подали значно більше звернень – понад 168 тис. заявок. З них схвалили понад 160 тис., або 95%", – пояснюють в Опендатабот.

Найчастіше запити подають через Єдине вікно, але, попри зростання бажаючих отримати дозвіл на зброю, його популярність знизилася.

"За вісім місяців існування сервісом скористалося понад 65 тис. людей. Більша частина заяв надійшла за перші три місяці роботи сайту", – додають автори.

Схожа ситуація й зі зверненнями через чатбот. За увесь час туди звернулося понад 14 тис. осіб.

"62% заяв було подано у перші три місяці. Для наочності: протягом перших місяців існування проєкту кожна шоста заявка була подана через бот, тоді як у наступні п'ять – уже кожна 30 заява", – йдеться у матеріалі.

Де українці подають заявки на дозвіл для зброї
Джерело: Опендатабот

Більше про Єдиний реєстр вогнепальної зброї

З 23 червня 2023 року в Україні запрацював електронний Єдиний реєстр вогнепальної зброї. Відтоді громадяни можуть залишити заявку на отримання дозволу на придбання, зберігання, носіння зброї, повідомити про зміну місця проживання у контексті місця зберігання зброї та податися на продовження дозволу онлайн. Також  за допомогою сервісу можна отримати інформацію про свою зареєстровану зброю.

Додамо

У березні Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт про право громадян на цивільну вогнепальну зброю.

Цей проєкт закону стосується вогнепальної зброї, виданої цивільному населенню у період дії воєнного стану. Документ підтримали 300 нардепів.

Як згодом повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, на руках у громадян України наразі може бути від 1 до 5 мільйонів одиниць зброї.  За його словами, це не короткоствольна зброя, а автоматична, а також гранати, міни й інша більш серйозна зброя. Наразі МВС працює над недопущенням перевезення цієї зброї через кордон із ЄС.

Читайте також:
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова