USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть Україні повернути чоловіків призовного віку

Наразі важко оцінити точну кількість українських чоловіків призовного віку, які перебувають у Литві
Литва
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас допустив можливість допомоги Україні із поверненням чоловіків призовного віку, однак, за його словами, необхідно продумати, як саме це зробити. Про це пише Delfi.

Кащюнас зазначив, що Вільнюс поки що не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

"Ніхто, звісно, не буде їх збирати і відвозити в Україну – цього не буде. Але (можна обмежити цих осіб) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах – це варіанти, які я чую і від польської сторони. Тож давайте почекаємо і подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви", – зазначив глава Міноборони.

Наразі, за його словами, важко оцінити точну кількість чоловіків-українців призовного віку, які перебувають у Литві.

Хто ще готовий допомагати із поверненням українських військовозобов’язаних?

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, однак подробиць щодо цього він не озвучував, сказавши лише, що "будь-яка підтримка можлива".

Також він нагадав, що Варшава вже пропонувала Києву допомогу щодо повернення військовозобов'язаних.

Позиція Німеччини

А от Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України.

Як напередодні повідомили у німецькому Міністерстві внутрішніх справ, рішення МЗС України тимчасово призупинити надання консульських послуг для громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, не вплине на статус біженців у ФРН.

Нагадаємо

Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати паспорт України за кордоном. Вийнятком є особи, яким офіційно дозволили виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Також з 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство