USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Росія може скоротити видобуток нафти у відповідь на обмеження цін на її експорт

Санкції ЄС покликані обмежити прибутки РФ від нафти
нафта
Джерело: відкриті джерела

Росія може скоротити видобуток нафти на 500–700 тисяч барелів на добу у відповідь на обмеження цін на її експорт. Про це сказав віцепрем'єр РФ Алєксандр Новак, передає Bloomberg.

Раніше Володимир Путін заявляв, що 26-го або 27 грудня підпише указ про відповідь на обмеження ціни. За його словами, це будуть якісь "превентивні заходи".

Нині вже є ознаки того, що встановлення цінової стелі на російську нафту може перешкоджати потокам. За перший повний тиждень після набуття чинності обмеження ціни разом із забороною ЄС на морський російський імпорт і страхування обсяги відвантажень російської нафти з РФ впали на 54%.

Також деяке падіння було зумовлене роботами з технічного обслуговування нафтового термінала в порту на Балтійському морі, які вже завершені. Але виявилося, що не вистачає судновласників, які бажають перевозити нафту з експортного об'єкта в Азії, на Далекому Сході.

"З даними слід поводитися обережно, тому що щотижневі потоки залежать від часу складання графіка вантажів, погоди та навіть якості сигналів, які передають самі судна",  зазначили в агентстві.

Санкції Європейського Союзу покликані обмежити прибутки Росії від нафти. Блок припинив закупівлю, але також заборонив надання ключових послуг із транспортування нафти.

Міжнародне енергетичне агентство у грудні спрогнозувало нове зростання цін на нафту у 2023 році через те, що санкції обмежуватимуть російський експорт.

За місяць до введення стелі цін експорт нафти з РФ морем виріс до максимуму за п'ять місяців.

Нагадаємо, 5 грудня набуло чинності ембарго на постачання російської нафти до Євросоюзу. Він заборонив також надавати супутні послуги наприклад, перевозити російську нафту морем третім країнам і страхувати ці судна та вантажі. Однак ЄС і країни "Великої сімки" домовилися не чинити перешкод, якщо російська нафта продаватиметься за ціною не більшою за граничну. Її після довгих переговорів встановили на рівні 60 доларів за барель.

Зараз найбільшими покупцями російської нафти виступають Китай, Індія та Туреччина.

Читайте також:
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину