USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?

Днями Сили оборони України знищили російський дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22
Дмитро Снєгирьов
Джерело: відкриті джерела

У своєму Telegram командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що уперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил знищили дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах.

Ту-22М3 – це модернізована версія Ту-22. Про що і свідчить літера "М" після індексу. У модернізованій версії літака передбачено цифровий зв'язок, нова станція радіоелектронної боротьби та нова станцію прицілювання.

Наразі міністерство оборони країни-окупанта планує модернізувати 30 літаків серії Ту-22. Загальна їх кількість, за інформацією розвідтовариств, може нараховувати до  57 бортів. Утім у льотному стані – до 30 літаків.

Спроможності російського ВПК дозволяють модернізувати не більше трьох-чотирьох літаків на рік.

Тому кожен збитий літак Ту-22М3 – це серйозний успіх Сил оборони України, який значно послаблює можливості ВКС РФ завдавати ударів по території України.

Українське розвідтовариство повідомило, що ворожий літак Ту-22МЗ вдалося збити на відстані близько 300 кілометрів від України тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Зокрема, повідомляється, що російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 і Ту-22М3 вдалося збити із зенітного ракетного комплексу дальнього радіуса дії С-200.

Що таке С-200?

ЗРК С-200 – це зенітний ракетний комплекс дальнього радіуса дії, який був початково розроблений ще в 1960-х роках в СРСР. Комплекс С-200 призначений для боротьби з літаками, повітряними командними пунктами, постановниками перешкод та іншими пілотованими і безпілотними засобами повітряного нападу на висотах від 300 м до 40 км, що летять зі швидкостями до 4300 км/год, на дальностях до 300 км. Комплекс здатен діяти за умов інтенсивної радіопротидії.

Новини за темою: Росія модернізує бойові літаки, щоб збільшити час польоту: На майже всі Ту-22М3 планує поставити штангу дозаправки

Передбачалося, що ці ЗРК зможуть протидіяти американським літакам-розвідникам Lockheed SR-71 Blackbird часів холодної війни.

Ракета С-200 5В28М оснащена дистанційним детонатором, який заводить 90 кг вибухівки й 27 тисяч елементів ураження, що формують пучок на 120 градусів. Якщо ракета втрачає бортове живлення або зв'язок з радаром, відбувається автоматичний підрив.

Характеристики ракет С-200:

довжина – близько 11 м,

стартова маса – 7,1 т

швидкість польоту ракети – 700–1200 м/с залежно від дальності,

висота зони ураження – від 300 м до 27 км для ранніх і до 40,8 км для пізніших моделей,

дальність ураження: до 200 км для ранніх і до 300 км для пізніх модифікацій.

У бойових умовах ці радянські комплекси використовувалися у кількох воєнних конфліктах на території Азії та Африки. Зокрема, у грудні 1983 року С-200, які перебували на озброєнні сирійської армії, збили три безпілотні літальні апарати MQM-74 збройних сил Ізраїлю. А у травні 1986-го лівійські військові, які отримали від СРСР ці ракетні комплекси, спромоглися збити з їх використанням два американські літаки.

Утім, ще у 2013 році з'являлася інформація, що українська сторона відмовилася від них.

Але, судячи з повідомлень, в ЗСУ провели певну модернізацію цього комплексу – і завдяки цим змінам він може використовуватися у нинішній війні.

ЗРК С-200, ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Модернізація

По-перше, у С-200 напівактивне радіолокаційне наведення. Цю систему створювали для ударів по повітряних цілях, але з часом, ще в радянську епоху, провели випробування щодо ударів по наземних цілях. У 1982 році на полігоні Сари-Шаган були проведені випробування, які показали малу ефективність через те, що радіоконтрастність наземних цілей була поганою для системи наведення ракети. Тодішні випробування показали погані результати і від ідеї модернізації на той час відмовилися. Тож модернізація системи наведення мала стати одним з основних моментів реанімування цього старого радянського ракетного комплексу.

Найімовірніше, поміняли і бойову частину ракети. Бойова частина була досить незначна – 220 кг, зважаючи на 7-тонну ракету. При цьому із 220 кг лише 90 кг – це вибухові елементи. А усе інше – уражаючи елементи.

Крім того, треба було змінювати ще і двигун, бо він у С-200 рідкопаливний. Її двигун 5Д12 працював на ТГ-02 та АК27и. За оцінками спеціалістів, існував варіант перевести рідкопаливну ракету С-200 на твердопаливну. Таке завдання свого часу було поставлене КБ "Південне". Робота проводилась, однак комплекси С-200 були зняті з бойового чергування напередодні 2014 року.

Варто зауважити, що комплекс С-200 був створений у стаціонарному варіанті. Самі позиції ЗРК передбачають складні інженерні конструкції з переміщенням пускових по рейках.

Підсумовуючи

У липні 2023 року Брінн Таннегілл, американська військова аналітикиня та експертка у галузі військово-морської авіації, аналізуючи можливості модифікованих ракет С-200  зазначила наступне: "Це цікаво, оскільки теоретично це може забезпечити Україні можливості [застосування ракет] "земля-земля" з більшою дальністю, ніж ATACMS."

За інформацією російської сторони, начальник генштабу збройних сил Росії Герасимов поставив завдання встановити місця зберігання ракет С-200 в Україні та планувати нанесення по них ракетних ударів.

Оскільки таке завдання щодо виявлення та знищення пускових установок С-200 та місць зберігання ракет поставлено на рівні керівництва генштабу, небезпека їх застосовування Силами оборони України оцінюється противником як потенційно висока.

Новини за темою: Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації

Підсумовуючи, хотів би зауважити, що застосування модифікованих ракет С-200 означає новий технічний стрибок у можливостях ЗСУ щодо завдання удару як по наземних, так і повітряних цілях.

Застосування такої зброї вкотре засвідчило той факт, наскільки системно Сили оборони України використовують увесь арсенал своїх засобів ураження, навіть якщо він обмежений.

 

Редакція може не погоджуватись з думкою автора

Читайте також:
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР
Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк